Prestigioasa publicaţie cu profil economic „Săptămâna Financiară“ ne-a dat dreptate:
Atac sub centură la Oltchim
Ultima oră:
Se permite continuarea procesului de transformare a datoriilor istorice ale Societăţii Comerciale „OLTCHIM”- S.A în acţiuni ale statului român. Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, reunită în şedinţă în data de 25 martie a decis aprobarea unui proiect legislativ prin care se permite continuarea procesului de transformare a datoriilor istorice ale Societăţii Comerciale „OLTCHIM”- S.A în acţiuni ale statului român.
Săptămâna aceasta, conducerea Oltchim va încerca să convingă Comisia Europeană că transformarea în acţiuni a datoriei istorice a companiei faţă de statul român nu reprezintă un ajutor de stat, în condiţiile în care şi acţionarii minoritari vor fi invitaţi să subscrie la majorarea capitalului social, în concordanţă cu pachetele de acţiuni pe care le deţin la Oltchim.
Grupul PCC SE, principalul acţionar minoritar al Oltchim, a solicitat în urmă cu două săptămâni Comisiei Europene o investigaţie pe această temă şi a trimis la Bruxelles informaţii legate de un posibil ajutor de stat pentru compania din Râmnicu-Vâlcea. Bătălia pentru Oltchim are o miză uriaşă pentru că acţionarul minoritar controlează unul dintre principalii concurenţi direcţi ai Oltchim.
Oltchim este cel mai mare combinat petrochimic din România şi lider de piaţă în industria chimică regională în Europa Centrală şi de Est la mai multe categorii de produse chimice. Principalul acţionar al Oltchim este statul român, prin Ministerul Economiei, care deţine 53,25% din capitalul social.
În luna mai 2007, Grupul PCC SE a achiziţionat de la Lindsell Entreprise Ltd. un pachet de 1% din acţiunile Oltchim SA. În decembrie 2007, statul român a diminuat capitalul social al Oltchim SA şi, urmare a acestei acţiuni, pachetul deţinut de PCC s-a majorat, fără niciun efort financiar, la 12,9%. Restul acţiunilor sunt deţinute de SIF Oltenia, cu 5,93%, şi de alţi acţionari mai mici.
PetroCarbo Chem (PCC) SE, o firmă cu sediul în Germania, a reuşit să preia pachetele majoritare de acţiuni la câteva companii concurente pe piaţa externă cu Oltchim SA, una dintre societăţile strategice la care statul român este încă acţionar majoritar. Una dintre societăţile preluate de PCC SE este Rokita – firmă care deţine aceleaşi profile de fabricaţie ca Oltchim SA, fiind în fapt concurenta principală pe plan extern a societăţii din România. O altă firmă poloneză – Zak Zaklady Azotowe Kedzierzyn SA (ZAK SA), de asemenea concurentă cu societatea românească pe segmentul producerii de oxo-alcooli şi plastifianţi, n-a ajuns încă în portofoliul PCC din cauză că preţul oferit de nemţi a fost prea mic. Unul dintre oficialii PCC, Wojciech Zaremba, ajunsese însă preşedintele CA al ZAK SA.
Pentru Rokita – mumă, pentru Oltchim – ciumă
Deşi este şi proprietarul Rokita, firma concurentă din Polonia, chairman-ul PCC SE, Waldemar Preussner, a impus alegerea sa ca membru în Consiliul de Administraţie (CA) al companiei româneşti, întrucât grupul deţinea un pachet de acţiuni Oltchim. Pe 7 ianuarie 2008 Preussner l-a înlocuit în CA pe Nicolae Jivan.
După ce a devenit membru în CA, Preussner a avut acces liber şi garantat la toate datele cu caracter secret privind dezvoltarea şi investiţiile preconizate la Oltchim SA. Cu aceste informaţii, Grupul PCC SE a pregătit blocarea efectivă a agentului economic român, pe două planuri.
Pe de o parte, s-a opus constant încercărilor societăţii Oltchim de a pune în practică programul de restructurare şi strategia multianuală de dezvoltare a companiei, iar pe de altă parte a demarat investiţii similare la combinatul chimic concurent Rokita, unde este acţionar majoritar, creând firmei poloneze un avantaj considerabil pe piaţa externă.
Mai mult, obţinând informaţii cu privire la intenţia Oltchim SA de a prelua petrochimia de la Arpechim Piteşti, Grupul PCC SE a trecut la „valorificarea” acestor date. În timp ce Oltchim SA negocia cu Petrom preluarea petrochimiei de la Arpechim, PCC SE a încercat să trateze la Viena direct cu OMV, compania-mamă a Petrom, preluarea platformei piteştene.
Tranzacţia a eşuat, iar reprezentanţii PCC au declarat că preţul solicitat de OMV a fost prea mare. În realitate, cu toată tehnica dezinformării, grupul german nu a reuşit să efectueze tranzacţia deoarece pe fir au intrat serviciile secrete din Austria care au blocat acest demers.
Spionaj industrial?
De fapt, lucrurile par să fie desprinse dintr-un scenariu clasic de spionaj industrial. Potrivit Mediafax, oficialii Oltchim l-au şi acuzat, de altfel, pe directorul de dezvoltare al PCC SE, Wojciech Zaremba, că ar fi fost colaborator al serviciilor secrete poloneze.
Într-o conferinţă de presă susţinută la Bucureşti, Zaremba a afirmat că, înainte să lucreze la PCC SE, a fost preşedintele unui combinat chimic din Polonia. Presa poloneză menţiona, în anul 2006, când Zaremba a fost pentru o scurtă perioadă preşedintele CA al firmei ZAK, că acesta ar fi fost de fapt avocat.
Ceva mai aproape de adevăr, totuşi, pentru că există informaţii care arată că Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba sunt în evidenţele Wojskowe Sluzby Informacyjne (WSI) cu state vechi. După desfiinţarea serviciului de informaţii respectiv, în anul 2007, cei doi şi-au continuat activitatea conspirat, în cadrul unuia dintre noile servicii create pe „scheletul” fostului WSI.
Sursele noastre dau ca sigur faptul că atât Preussner, cât şi Zaremba sunt ofiţeri superiori şcoliţi în serviciile secrete din fosta URSS. Sub directivele primite pe aceste canale, cei doi acţionează şi lucrează în interesul unor cercuri din Rusia, achiziţionând din ţările-ţintă punctele strategice din domeniul energetic şi petrochimic.
Directorul Roibu încurcă planurile
Cu toate că, la nivel declarativ, reprezentanţii PCC SE susţin că deţin fonduri pentru preluarea a 53,26% din acţiunile pe care le deţine în prezent statul român la Oltchim SA, pentru că au vândut divizia feroviară din Polonia către Deutsche Bahn, în realitate grupul PCC SE nu are la dispoziţie fondurile şi încearcă doar să blocheze activitatea companiei româneşti.
Contractul cu Deutsche Bahn a fost semnat la sfârşitul lunii ianuarie, dar tranzacţia este în această etapă analizată de autorităţile antimonopol, şi closingul – punctul final în care PCC va primi banii – este aşteptat abia spre mijlocul acestui an.
Până atunci, grupul încearcă să tragă de timp, blocând toate iniţiativele. PCC a încercat iniţial tergiversarea angajării auditorului şi ulterior, fără a mai aştepta raportul tehnic al acestuia, a înaintat o reclamaţie la Comisia Europeană – DG Competition, susţinând că majorarea şi conversia în acţiuni a creanţei AVAS reprezintă un ajutor de stat acordat ilegal firmei româneşti.
Guvernul a decis, în 12 februarie, să înceapă procedurile de evaluare a modului în care statul poate sprijini financiar compania Oltchim, principala variantă avută în vedere fiind acordarea de garanţii de stat la contractarea unui împrumut. În planul de măsuri anti-criză discutat de Guvern cu sindicatele şi patronatele, în luna ianuarie, a fost inclusă, ca propunere, emiterea de către Eximbank, în numele şi contul statului, a unei scrisori de garanţie în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, în vederea obţinerii de către Oltchim a unui credit bancar.
Alte variante discutate în grupurile de lucru au fost garantarea de către Guvern, în perioada 2010-2013, a unor credite pentru investiţii pentru Oltchim, în valoare de aproximativ 320 de milioane de euro, şi conversia în acţiuni a creanţei deţinute de AVAS asupra combinatului chimic, în sumă de 155,7 milioane de euro.
Mai mult, Senatul a respins luna trecută Ordonanţa de Urgenţă prin care fostul Guvern a solicitat anularea conversiei în acţiuni a datoriilor Oltchim către AVAS. Cererea de anulare a conversiei era motivată prin faptul că operaţiunea poate fi considerată de către Comisia Europeană drept un ajutor ilegal de stat, dar senatorii au apreciat că lipsa acestui ajutor ar îngreuna capacitatea de plată a Oltchim.
Când au înţeles că este posibil ca Oltchim să fie sprijinită de statul român, acţiunile PCC s-au intensificat. Reprezentanţii grupului au organizat o conferinţă de presă în care au atacat, punct cu punct, strategia de dezvoltare a combinatului. Apoi au convocat o Adunare Generală a Acţionarilor, pe 30 martie, în care cer schimbarea lui Constantin Roibu, directorul general care le-a ţinut piept până acum.
Potrivit unor rapoarte, grupul PCC SE este sprijinit în România de actuali sau foşti angajaţi din cadrul unor servicii secrete. PCC face, de asemenea, un lobby susţinut la politicienii unor partide importante de pe eşichierul politic. Acţiunile şi declaraţiile recente ale oficialilor PetroCarbo Chem cu privire la situaţia Oltchim SA scot tot mai clar la lumină conflictul de interese în care se găseşte acţionarul minoritar PCC SE şi adevăratele intenţii care stau în spatele campaniei de dezinformare şi manipulare orchestrate în ultimele luni împotriva intereselor companiei Oltchim SA şi ale statului român, ca acţionar majoritar al societăţii.
Rămâne de văzut dacă grupul PCC va reuşi să scadă valoarea de piaţă a combinatului chimic vâlcean, pentru a-l prelua la un preţ derizoriu, inducând în eroare opinia publică, sau dacă statul român va avea forţa să contracareze mişcările acţionarului-concurent.
„Oltchim nu este în faliment, pentru că EBITDA este pozitiv, şi nici în dificultate financiară. Accesul Oltchim la finanţare este blocat din cauza PCC. Băncile ne-au spus că atâta timp cât avem capital propriu negativ, este imposibil să ne finanţeze. PCC nu cred că vrea să privatizeze Oltchim, vrea doar să-l blocheze pentru ca ei să se poată dezvolta în Polonia şi să ne concureze.
PCC a adus Oltchim pe pierderi, nu eu. Până în 2007, când PCC a intrat în acţionariatul Oltchim, compania era pe profit. Nu avem nici măcar acces la fondurile structurale pentru investiţii. PCC vrea să reducă preţul acţiunilor şi să scadă valoarea Oltchim. Zaremba, fost angajat al serviciilor secrete poloneze, dezinformează şi manipulează” – Constantin Roibu, director general Oltchim Råmnicu-Vålcea.
Sursa: Săptămâna Financiară
ULTIMA ORĂ:
Se permite continuarea procesului de transformare a datoriilor istorice ale Societăţii Comerciale „OLTCHIM”- S.A în acţiuni ale statului român. Comisia pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, reunită în şedinţă astăzi, 25 martie, a decis aprobarea unui proiect legislativ prin care se permite continuarea procesului de transformare a datoriilor istorice ale Societăţii Comerciale „OLTCHIM”- S.A în acţiuni ale statului român.
Practic, prin trecerea acestui proiect prin Parlament, vor dispărea aceste datorii istorice, care în ciuda activităţii curente profitabile a societăţii comerciale, împiedicau posibilitatea ca aceasta să se impună pe piaţă şi să-şi poată proteja poziţia de jucător major în petrochimia europeană.
În ultimii ani, OLTCHIM şi-a achitat toate taxele şi impozitele la stat, dobânzile şi ratele la credite, astfel încât la acest moment nu există niciun fel de restanţe în plata datoriilor curente.
Menţinerea pe piaţă ca jucător major a Societăţii Comerciale „OLTCHIM”- S.A are implicaţii directe asupra economiei judeţului Argeş pentru că producţia de la Petrochimie-Arpechim Argeş merge în proporţie de peste 80% ca materie primă pentru OLTCHIM. Negocierile de cumpărare a Petrochimie-Arpechim Argeş de către OLTCHIM sunt foarte avansate şi, odată cu adoptarea acestui act normativ, va fi posibilă această achiziţie, care automat va declanşa investiţii de aproximativ 150 milioane euro în următorii ani, în partea de Petrochimie-Arpechim.
Relaţia OLTCHIM-ARPECHIM a fost gândită de la înfiinţarea combinatelor, şi în acest moment va fi posibilă păstrarea acestora în topul primelor cinci producătoare de produse petrochimice.
Această poziţionare este vitală atât pentru interesele judeţelor Vâlcea şi Argeş, dar şi pentru interesele României, având în vedere că cea mai mare parte a producţiei OLTCHIM merge la export.
Grupul Partidului Democrat Liberal a votat în unanimitate pentru acest act normativ, la fel cum au făcut şi colegii noştri din coaliţia « Parteneriat pentru România 2008-2012 ».
25 martie 2009
Deputat Cristian Boureanu
Vice-preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii
Preşedintele PD-L Argeş