• Conform Academiei Române de Stiinte Agricole si Silvice,
Judetul Vâlcea este pe primul loc la alunecari de teren
• peste 3.700 de hectare sunt afectate de alunecarile de teren
Judetul Vâlcea ocupa locul întâi pe tara din punct de vedere al alunecarilor de teren, conform unui studiu realizat recent de Academia Româna de ªtiinte Agricole si Silvice (ARSAS). Ultimul studiu al ARSAS, realizat de curând, la nivel national, din punct de vedere al eroziunii de suprafata, claseaza judetul Vâlcea pe locul cinci în tara. Din punct de vedere al eroziunii în adâncime, judetul ocupa locul patru la nivel national, iar în ceea ce priveste alunecarile de teren, e pe locul întâi. Suprafata totala de teren afectata de aceste fenomene active din Vâlcea este în prezent de 38.720 de hectare.
Din aceasta suprafata, 13.200 de hectare sunt afectate de eroziune de suprafata, 3.700 de hectare de alunecari de teren si 21.820 de hectare de eroziune de adâncime. Studiul ARSAS arata ca alunecarile de teren din Vâlcea sunt mult mai mari în comparatie cu cele din judetele limitrofe, cu 380% fata de Dolj, cu 345% fata de Olt, cu 149% fata de Gorj si cu 109% în comparatie cu Argesul.
Alunecari de teren si eroziuni de suprafata afecteaza zona subcarpatica, o alta zona cu eroziuni de adâncime fiind cea dea lungul culoarului Oltului, de la Râmnicu Vâlcea pâna la Dragasani. Zonele Alunu – Berbesti – Gradistea si Ladesti – Fârtatesti – Balcesti sunt afectate de alunecari de teren extinse (suprafete ce depasesc în unele cazuri chiar si 900 de hectare). Minusurile sunt reprezentate de suprafetele extinse de alunecari de teren, cât si cele afectate de actiunea apei: inundatii sau eroziuni de adâncime. Principalele probleme se întâlnesc de-a lungul râului Olt, fiind localizate pe axa Nord – Sud (legatura Craiova – Sibiu).
În judetul Vâlcea, zeci de localitati au fost afectate de alunecarile de teren de la începutul anului 2006. Conform unui studiu efectuat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Vâlcea majoritatea alunecarilor s-au produs datorita fenomenelor meteorologice nefavorabile care au dus la intensificarea instabilitatii versantilor. Au fost afectate de alunecari în 52 de comune, 6 orase si un municipiu.
Nu mai putin de 26,5 kilometri de drumuri judetene si comunale au fost distruse, au fost afectate de asemenea 27 de poduri si podete, 1,45 de kilometri – retele de alimentare cu apa, 0,5 kilometri – retele de gaze naturale si 5 obiective socio-economice. 81 de locuinte au fost afectate grav si au fost evacuate 222 de persoane. (P.C.)