Impozitele creează panică
Traian Guminski
În ultimele zile televiziunile naţionale au creat o panică în rândul populaţiei legată de creşterea impozitelor pe locuinţe de şase ori. Guvernul spune că impozitele pe locuinţe nu au mai fost mărite din 2002 iar între timp valoarea imobilelor a crescut de şase ori. Din păcate veniturile populaţiei nu au crescut în aceiaşi proporţie.
În Vâlcea 90 la sută din populaţie locuieşte în case sau apartamente proprietate personală. Majoritatea dintre proprietari sunt pensionari, oameni a căror venituri au scăzut în termeni reali în ultimii ani şi a căror case au îmbătrânit, s-au degradat, în aceşti ani.
Tot de la televiziunile naţionale lumea a aflat că mărirea impozitelor pe locuinţe vizează atragerea la bugete a unui supliment de 800 milioane lei noi. Şi a mai aflat că majorarea urmează să se aplice începând cu sfârşitul lunii martie. Numai că toată lumea ştie că o măsură legislativă nu poate fi aplicată retroactiov.
Aşa că toţi proprietarii care vor achita între timp impozitele datorate pe case şi terenuri nu pot fi obligaţi să suporte majorări anul acesta. Nu este greu de anticipat ce zdroabă este acum , mai ales printre oamenii în vârstă. Toţi încearcă să facă rost de bani pentru a plăti impozitele.
E de preferat să plăteşti să spunem 150 de lei în loc să plăteşti 900. Municipiul Râmnicu Vâlcea era mai mereu pe primele locuri în topul oraşelor cu buni plătitori de impozite. În panica de acum nu este exclus ca aproape sută la sută din proprietarii râmniceni să îşi achite impozitele până la finele lui martie. Foarte posibil ca televiziunile să prezinte imagini cu oameni care stau la cozi pentru a plăti impozitele.
Toţi aceşti oameni care nu se mai miră că actualul Guvern nu numai că nu îşi ţine promisiunile electorale dar vrea să pună biruri şi mai mari pe populaţie nu ştiu că legislaţia este destul de greu de modificat. Valoarea impozitelor pe terenuri şi case este fixată de consiliile locale din fiecare localitate în funcţie de zona în care se află locuinţele , de vechimea acestora, de suprafaţă şi de materialele din care sunt construite. Impozitele au fost deja stabilite pentru acest an, fiecare consiliu alegând o sumă între un minim şi un maxim prevăzute de lege.
O hotărâre de Guvern care să oblige mii de primării din ţară să modifice valoarea acestora printr-o majorare de 6-7 ori pare mai mult decât ilogică. Pare ilegală.Dacă va fi dată cu siguranţă că va fi atacată în justiţie. Cum la fel va fi atacată şi apariţia unei legi susţinută eventual d emajoritatea PSD –PDL. Cele două partide vor pierde din popularitate datorită promovării unui astfel de act legislativ iar în conturile primăriilor nu se vor strânge mai mulţi bani deoarece putem paria că majoritatea populaţiei va achita impozitele înainte de finalul lui martie. Se va întâmpla însă următorul fenomen.
Luna aceasta vor intra bani în primării , bani mai mulţi proveniţi de la acele persoane care preferau să achite trimiestrial impozitele sau să le plătească spre finalul anului şi care acum le vor plăti mai repede. Dacă aceşti bani vor fi cheltuiţi aiurea de primari atunci nu e greu de anticipat că la finele lui 2009 vistieriile administraţiilor locale vor fi goale.