Comuna Barbatesti a fost binecuvântata cu un primar gospodar
Atmosfera tipic taraneasca, pastrarea intacta a traditiilor, obiceiurilor si ospitalitatea satenilor maresc atractivitatea pentru comuna Barbatesti. Satele din zona au pastrat puternice traditii spirituale. Desi constructiile moderne le-au înlocuit, într-o anumita masura, pe cele vechi traditionale, totusi atmosfera a ramas aproape neschimbata.
Primarul Constantin Banacu a reusit sa faca din localitatea Barbatesti un nucleu turistic si spiritual în zona de Nord Vest a judetului Vâlcea. Meritul sau este de ordin organizatoric si investitional iar schimbarea în bine a localitatii reprezinta încununarea unor eforturi care îi fixeaza unicitatea. Ori de câte ori îl vizitam pe gospodarul comunei îl gasim în mijlocul oamenilor, unde supravegheaza atent lucrarile care se desfasoara. Pentru cei care nu l-au cunoscut îl descriem, ca fiind un om cinstit, blând, înalt si puternic.
Când te afli alaturi de acest om parca retraiesti filmul românesc realizat în anii 70 unde rolul principal a fost interpretat de Florin Piersic, în pelicula „Haiducii lui ªaptecai”.
La baza acestui film a stat viata haiducului Anghel Panait, zis si „Anghel ªaptecai” , care în trecut, cu siguranta a batut drumurile si potecile localitatii Barbatesti, alaturi de alte personaje celebre cum sunt haiducii Amza Scortan si Ionita Tunsu, zis si Raspopitu. Primarului îi plac legendele care au însufletit locurile acestea strajuite de voinicii nostri cu piepturile tari numiti, muntii Carpati. Exista o emotie în glasul primarului când vorbeste despre Barbatesti. Este mândru de localitatea sa si spera sa traiasca momentul când va realiza cât mai multe cuceriri în sufletele turistilor români si straini.
Pentru cel care încearca sa-i surprinda sufletul si sa-i desluseasca tainele, nu poate fi posibil, daca nu patrunde în mediul sau launtric unde prioritara este grija fata de nevoile localnicilor. Doreste sa realizeze cât mai multe, un exemplu ar fi: înlocuirea tevii de fier de l-a apa potabila, cu cea de propilena. Ne-a declarat ca mai are aproximativ 7 km si termina cu rugina si mizeria de la coloanele de apa. Zilnic parcurge câte 70-80 km prin comuna pentru a supraveghea lucrarile ce sunt în derulare. Cu localnicii tine discutii neobosite pentru a gasi solutii la problemele acestora.
Acum cu totii asteapta sa înceapa racordarea la canalizare. O alta dorinta a primului gospodar Banacu este sa cumpere pentru buldoexcavatorul primariei o foreza, pe care sa o foloseasca la sapatul santurilor de la canalizare. Astfel localnicii nu vor mai fi nevoiti sa se chinuiasca cu sapatul santurilor. Daca acum, apa curenta este asigurata în toata localitatea iar oamenii si-au facut bai moderne, si-au cumparat masini de spalat automate, iata a venit si timpul sa se renunte la fosele septice si sa fie posibila racordarea la canalizare. Vor fi 23 km de canalizare pentru a se putea racorda toate satele. Statia de epurare va fi si aceasta gata în cel mai scurt timp.
Se au în vedere de asemenea scolile, gradinitele, drumurile, cabinetele medicale si nu în ultimul rând nevoile populatiei, a specificat primarul. Pentru a facilita asistenta medicala în satele Negrulesti si Bârzesti a fost realizat un cabinet medical în incinta salii de sport din satul Bârzesti. Oamenii erau nevoiti sa parcurga pâna la dispensar o distanta care depasea de multe ori si 5 km. Imediat ce conditiile atmosferice se vor îmbunatati vor începe lucrarile la drumul ce strabate comunele Stoenesti, Barbatesti si Costesti.
Chiar zilele acestea primarul Banacu s-a întâlnit cu primarul si viceprimarul din Costesti pentru a facilita în bune conditii demararea lucrarilor. Se are în vedere asfaltarea pe o lungime de 16,5 km . Cu siguranta la Barbatesti s-au realizat si se vor realiza mult mai multe decât reusesc rândurile acestea sa cuprinda. În localitatea de la poalele muntelui Buila exista acest gospodar cu mentalitatea omului fericit ca traieste într-un spatiu de legenda si care considera ca e de datoria lui sa duca mai departe o traditie care se identifica fundamental cu esenta sufletului românesc.
Aici se gasesc traditii pastrate din strabuni, monumente istorice si lacasuri de cult. Sa stiti ca, ne-a declarat primarul, radacina si viata acestei localitatii este credinta cea dreapta în Hristos, adica Ortodoxia, cu locasele ei sfiintite de faptele si sângele Apostolilor, Sfintiilor, Mucenicilor si Martirilor. Pentru ca acolo unde este inima fiecaruia, acolo este si comoara lui. Pe lânga viata spirituala a populatiei un loc de seama l-au ocupat si mestesugurile cu prelucrarea pieilor, lemnului, a pietrei si a textilelor.
La Barbatesti se mai pastreaza si traditia afumaturii în pod. Satenii au gasit o solutie ingenioasa pentru cosare, ne lamureste primarul Banacu, iar fumul iese prin acoperis. Astfel în pod afumatura este mai bine patrunsa si mai gustoasa. Entitate aparte, despre localitatea Barbatesti se poate spune ca este un spatiu paradiziac care a evoluat firesc si bine asezat departe de forfota orasului unde timpul înseamna bani, sânge rece, betoane, asfalt, praf si poluare.
Octanian Avram
sal si ce faceti?asa e comuna are nevoie de ajutorul vostru