Afaceristul Hobjilă, dosar penal pentru înşelăciune cu cecuri fără acoperire
În cursul lunii ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Vâlcea au propus punerea în mişcare a acţiunii penale, emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente să judece cauza privind pe Mircea Hobjilă, de 33 ani, din comuna Cuca, judeţul Argeş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu instrumente de plată fără acoperire, emise în dauna a 4 societăţi comerciale.
Prin plângerea formulată de către una din părţi, s-a sesizat faptul că firmei administrată de Hobjilă, i-a fost livrat carburant în valoare de 5.027,85 lei, iar pentru achitarea contravalorii mărfii, acesta a emis o filă CEC, ce ulterior a fost refuzată la plată din motive de lipsă totală de disponibil şi litigiu cu privire la dreptul de proprietate (client cu contul blocat ca urmare a unei popriri înfiinţată de către o terţă persoană legal îndreptăţită). La data la care se purtau discuţiile, societatea acestuia se afla în procedura lichidării judiciare şi a falimentului, iar învinuitul avea de onorat mai multe instrumente de plată emise anterior, instrumente a căror decontare era imposibilă.
Altă societate comercială a formulat plângere penală împotriva acestuia, deoarece i-a fost livrat un autotractor marca MAN, în valoare de 53.722,78 lei, pentru plată, acesta emiţând o altă filă CEC care, de asemenea a fost refuzată la decontare din motive de lipsă totală de disponibil.
Cea de-a treia societate păgubită a sesizat faptul că acesta i-a indus în eroare, prin emiterea unui cec fără acoperire, în urma efectuării a două transporturi rutiere de marfă pe ruta România – Anglia şi retur, în beneficiul firmei administrate de învinuit, pentru care acesta a emis o filă CEC în valoare de 22.572,60 lei, ce a fost, de asemenea refuzată la plată din lipsă totală de disponibil, clientul aflându-se în interdicţie bancară. Cea de-a patra societate păgubită a sesizat faptul că l-a împrumutat pe Mircea Hobjilă cu 26.975 lei, iar acesta a emis 7 file CEC ce au fost ulterior refuzate de bancă, din aceleaşi motive.
Prejudiciul total, 108.298,23 lei, nu a fost recuperat, nici învinuitul şi nici societatea administrată de acesta nedeţinând bunuri mobile sau imobile care să poată fi valorificate în vederea recuperării datoriilor.
Administrator de societate comercială, cercetat pentru evaziune fiscală
Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au propus punerea în mişcare a acţiunii penale, emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente să judece cauza privind pe Florea Honcu, de 47 ani, din comuna Ştefăneşti, judeţul Vâlcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Acesta, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, nu a înregistrat în evidenţa contabilă o parte din operaţiunile comerciale pe care le-a derulat, în urma cărora a prejudiciat statul cu 38.953 lei, iar, ulterior, deşi nu mai îndeplinea calitatea de administrator, a semnat facturi fiscale emise pentru livrare marfă către alte societăţi comerciale. Pe parcursul urmăririi penale, învinuitul nu a recunoscut faptele săvârşite, acesta declarând că, pe perioada cât a administrat societatea, nu a desfăşurat niciun fel de activitate comercială, deşi au fost identificate, de către organele financiar-fiscale, în evidenţa contabilă a mai multor agenţi economici din judeţele Vâlcea, Olt şi Argeş, numeroase facturi fiscale de livrare marfă şi chitanţe de încasare emise de Florea Honcu.
Hoţul Ciobotea zicea că este agent al…Fiscului
În cursul lunii ianuarie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au propus punerea în mişcare a acţiunii penale, emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată competente să judece cauza privind pe Marian Ciobotea, de 40 ani, din comuna Mărăcineni, judeţul Argeş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi uzurpare de calităţi oficiale, prejudiciul creat fiind de 2.636,43 lei.
În urma verificărilor efectuate în cauză şi din coroborarea probelor administrate, a rezultat faptul că, în cursul anului 2008, bărbatul (cunoscut cu antecedente penale, condamnat anterior în mai multe rânduri pentru înşelăciune, abuz de încredere, trafic de influenţă şi lovire), s-a deplasat în municipiul Rm. Vâlcea, în incinta unui complex comercial, a indus în eroare reprezentanţii unor societăţi comerciale ce aveau punct de lucru acolo lăsând impresia, prin câteva convorbiri telefonice simulate, că este reprezentant unor instituţii cu atribuţiuni de control al activităţii societăţilor comerciale. De asemenea le-a furnizat informaţii eronate cu privire la identitatea sa, determinându-le, astfel, să-i înmâneze marfa, fără să achite contravaloarea acesteia.
Chiar dacă prejudiciul nu a fost foarte mare şi a fost recuperat în totalitate, având în vedere antecedentele penale, modul deosebit de operare şi comportamentul oscilant şi necooperant în anchetă, s-a constatat că pericolul social al faptelor este ridicat. Prin urmare, poliţiştii au considerat că se impune sesizarea instanţei de judecată pentru aplicarea unei pedepse conforme cu gravitatea faptelor.
Şef de asociaţie de proprietari, trimis în judecată pentru delapidare
Nicolae Aldescu, administratorul asociaţiei de proprietari Alpin – CPL din Râmnicu Vâlcea a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Vâlcea au întreprins, la sfârşitul lunii trecute, punerea în mişcare a acţiunii penale, emiterea rechizitoriului şi au sesizat instanţa de judecată, privindu-l pe, de 48 de ani, din oraşul Râmnicu Vâlcea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de delapidare. Acesta, în calitate de administrator al unei asociaţii de proprietari, în perioada 2003-2006, şi-a însuşit, fără drept, o parte din încasări, prejudiciind asociaţia cu 22.058,99 lei.