Reciclarea directorilor în instituţiile vâlcene
Petre Coman
A trecut mai bine de o lună de când s-a constituit noul Guvern PSD – PD-L, însă abia acum cele două partide cu reprezentare în Vâlcea au găsit resurse să-şi împartă la negocieri posturile de conducere din cadrul instituţiilor deconcentrate din subordinea ministerelor. Marţi, ar fi trebuit să se desfăşoare runda finală a negocierilor dintre cele două partide ale coaliţiei de guvernământ însă reprezentanţii PD-L şi PSD au decis să aştepte numirea prefectului şi a celor doi subprefecţi pentru a continua negocierile de pe alte „poziţii”. Astfel că vineri, Ion Cîlea şi Dorel Jurcan vor semna protocolul de colaborare între PSD şi PD-L şi tot atunci se va stabili lista finală a instituţiilor care revin fiecărui partid.
Chiar dacă au fost numiţi politic în 2005 sau au avut sprijinul PNL pe vremea Guvernului Tăriceanu, unii şefi ai instituţiilor din subordinea ministerelor preferă să ţină cu dinţii de scaun, în speranţa că noul Executiv va avea „milă” faţă de ei şi îi va păstra în funcţii. În ultima perioadă, nu am auzit de nici o demisie de onoare sau măcar de o turnare a cenuşii în cap, toţi preferând să aştepte următoarea mişcare a noii guvernări pentru a putea chema în judecată statul de la care să ceară despăgubiri de miliarde de lei. Care vor fi plătiţi din banii noştri, ai contribuabililor.
Ce putem remarca în cruciada noii puteri? La nivelul judeţului, asistăm la multe reveniri în funcţii ale unor directori care au mai fost sau care sunt la conducerea instituţiilor. Sunt puţine excepţii…. Pentru postul de şef învăţământului vâlcean au fost propuşi, din partea PSD, Camelia Coroiu şi Adrian Bălăşel. Tot social democraţii poartă negocieri în spatele uşilor închise pentru a-l păstra la şefia Finanţelor pe actualul director general Gheorghe Gogârnoiu (PSD), cu toate că în 2004, acesta a avut susţinerea politică a Partidului Umanist (astăzi conservator).
Tot de la conservatori va proveni şi viitorul şef al Spitalului Judeţean Vâlcea, Victor Grigorie, cel care a mai deţinut această funcţie o scurtă perioadă de timp. Surpriza o constituie Direcţia Apelor Olt, unde social democratul Ion Matei vizează funcţia de director general. Numele lui Costi Rădulescu este pomenit şi în cazul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, alături de cel al lui Horia Popescu. Sorin Nedelcu de la PSD este propus la conducerea Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare.
La Direcţia Silvică Vâlcea, bătaia cea mare se dă între doi foşti directori: Ion Oprescu (PD-L) şi Ion Cernătescu (PSD). Pentru CAS, sorţi de izbândă au tot doi foşti şefi Nicolae Popescu (PSD) şi Rodica Mărginean (PD-L). În schimb, Registrul Auto Român este ca şi adjudect de fosta directoare Iuliana Moise de la PD-L. Locul lui Dumitru Cornoiu de la AJOFM va fi probabil ocupat de un alt fost director executiv al acestei instituţii, Iulian Răduică. La conducerea ITM are şanse mari să rămână Ion Nicolaescu. La Direcţia pentru Protecţia Copilului Vâlcea, Maria Munteanu (PSD) este ca şi instalată în funcţia de director executiv.
La Direcţia Muncii se aude că ar reveni Marcel Lixăndroaia, în timp ce Lăcrămioara Bălan se va duce la Inspecţia Socială de Stat. Pedeliştii îl mai propun pe Filip Teodosie la Regia Autonomă a Protocolului şi Patrimoniului de Stat Olăneşti. Multe „come back-uri” în 2009, semn că partidele încă nu au găsit toate (re)sursele pentru a impune la conducerea instituţiilor oameni tineri, bine pregătiţi profesional şi care să aducă un suflu nou – atât de necesar în această perioadă de criză.