Actiunile de protest ale salariatilor OLTCHIM, anulate momentan
Mentinerea locurilor de munca, cresteri salariale si anumite demersuri pentru atenuarea efectelor crizei economice sunt promisiunile în virtutea carora s-a ajuns saptamâna trecuta la anularea în ultimul moment a actiunilor de protest programate joi, 22 ianuarie. Acord cu conducerea
Conducerea Sindicatului Liber Oltchim a comunicat faptul ca s-a ajuns la un acord cu managementul societatii pentru protejarea salariatilor. „Masurile de protectie sociala vizeaza pastrarea locurilor de munca, oferirea de noi locuri de munca personalului restructurat din serviciile functionale si Sectia Transporturi, majorarea salariilor cu cel putin 20% în conditiile când societatea Oltchim înregistreaza profit”, a mentionat Mihai Diculoiu, presedintele Sindicatului Liber Oltchim.
În acelasi timp, sindicatul, care cuprinde circa 3.100 de membri se angajeaza sa sprijine demersurile conducerii combinatului în vederea crearii unor conditii economico-financiare mai bune pentru desfasurarea activitatii de productie la Oltchim. „Directorul general si Sindicatului Liber Oltchim vor face toate demersurile catre ministerele abilitate, primul ministru si presedintele României pentru preluarea urgenta de catre Oltchim a petrochimiei de la Arpechim Pitesti, pentru reducerea pretului energiei electrice livrate de Electrica de la 84 USD/Mw la 50 USD/Mw, pentru preluarea de catre Oltchim a sarii si calcarului din cadrul Regiei Nationale a Sarii si pentru intrarea Oltchim într-un parteneriat cu un producator de energie pentru asigurarea necesarului de energie electrica si termica la preturi cât mai avantajoase”, mai precizeaza liderul sindical.
A patra masura preconizata în negocierile dintre sindicat si conducere vizeaza, cel mai probabil, intrarea Oltchim în parteneriat cu CET Govora – unitate desprinsa acum 11 ani din compania Electrica si aflata acum în subordinea Consiliului Judetean Vâlcea. Conducerea Oltchim a dat asigurari înca de acum doua saptamâni ca nu vor disponibiliza salariati si nici nu le vor diminua acestora salariile pâna la preluarea Petrochimiei de la Arpechim Pitesti. „Acest lucru se va întâmpla numai daca va fi nevoie, iar persoanele în cauza vor fi doar cele care cumuleaza pensia cu salariul si cele care au drept de pensionare”, preciza directorul general al Oltchim, Constantin Roibu. Daca vor exista restructurari la nivelul serviciilor functionale sau la Sectia Transporturi, acei angajati vor primi alte locuri de munca în combinat.
Cresteri salariale promise în caz de profit
Conducerea Oltchim a mai promis liderilor de sindicat ca la maximum trei luni dupa preluarea instalatiei de piroliza de la Arpechim Pitesti, salariile angajatilor vor fi majorate cu minim 20 la suta, dar numai în conditiile în care combinatul va realiza profit. „În cazul în care societatea se va bloca financiar înainte sau dupa preluarea Petrochimiei Arpechim Pitesti de catre Oltchim, se vor analiza cauzele si se vor stabili anumite masuri de catre Comisia Patronat – Sindicatul Liber Oltchim”, a adaugat Diculoiu.
La finalul sedintei de dialog social, prefectul Radu Renga i-a sugerat de altfel liderului de sindicat Mihai Diculoiu sa rezolve problemele combinatului pe cai pasnice si sa renunte la actiunile de protest. „Ar fi bine sa renuntati la actiunile sindicale. Nu vad daca aceste actiuni vor avea efecte pozitive. Toate solutiile trebuie sa fie legale”, a precizat prefectul de Vâlcea.