Firmele mari din Vâlcea, afectate de criză

0
74

Firmele mari din Vâlcea, afectate de crizã

Firmele importante din judetul Vâlcea sunt afectate de criza economicã, dar, cu toate acestea, existã si unitãti care au contracte ferme pentru anul 2009. Unele dintre ele, cum este, de exemplu Institutul de Criogenie si Separãri Izotopice ICSI Rm. Vâlcea au chiar nevoie de personal calificat, pe care nu îl pot gãsi pe piata de muncã din Vâlcea.

CET-ul nu scumpeste aburul

Prefectul Radu Renga s-a întâlnit recent cu conducãtorii celor mai importante unitãti economice din judet, pentru a analiza perceptia fiecãruia privind influenta crizei economice asupra activitãtii acestora si pentru a-si crea o imagine de ansamblu în acest domeniu. La întâlnire au participat directorii celor mai importante societãti din Vâlcea, respectiv Oltchim, Uzinele Sodice Govora, CET Govora, Vilmar, Proimsat, Hervil, Hidroelectrica, Hidroserv, dar si cei de la Institutul de Criogenie si Separãri Izotopice.

În urma discutiilor a reiesit faptul cã societatea Oltchim este printre cele mai afectate de crizã, lucru reflectat prin disponibilizarea a 550 de persoane prin reorganizare, acestea îndeplinind conditiile de pensionare sau pentru cã existã un cumul pensie-salariu. În schimb, conducerea CET Govora a promis cã, în ciuda crizei care se resimte si la aceastã unitate nu va mãri pretul aburului. Reprezentantii Uzinelor Sodice Govora au contracte ferme pentru anul 2009, astfel cã nu va fi diminuatã productia, iar societatea VILMAR are de asemenea contracte ferme la export pentru 2009.

Institutul de Criogenie cautã doctori în stiinte

Reprezentantii Institutului de Criogenie si Separãri Izotopice Vâlcea au subliniat chiar cã la nivelul institutului ar fi nevoie de personal supercalificat. Institutul ar putea angaja astfel doctori în stiinte, dar „oferta de muncã” în acest sens este aproape inexistentã în Vâlcea, conducerea institutului fiind nevoitã sã caute potentiali angajati pe piata europeanã. Cele care sunt, de asemenea afectate de criza economicã sunt mai ales firmele de constructii, care îsi diminueazã în aceastã perioadã activitatea, ca de obicei în timpul iernii, iar o parte a personalului va intra în somaj tehnic.

„Scopul acestei întâlniri a fost de a face un plan de mãsuri privind criza economico-financiarã. Nici o societate mare nu a definitivat însã numãrul persoanelor care vor fi disponibilizate. Oricum, în aceastã perioadã se fãceau disponibilizãri la astfel de societãti mari. Pe lângã cei 550 de disponibilizati ai Oltchim vor mai fi 1.100 din societãti de constructii si 25 de la Hervil. Cum cei de la Hervil exportã 90% din productie, ei sunt cei mai afectati de ceea ce se întâmplã cu criza economicã în Europa. CET Govora nu va mãri pretul gigacaloriei pentru acest sezon. Este o promisiune care se va respecta.”, a declarat prefectul Radu Renga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.