Hackeri luaţi ca din oală
Mai mulţi tineri suspectaţi ca organizau licitaţii false pe internet au fost reţinuţi pentru a fi duşi la audieri la sediul DIICOT Vâlcea, în urma unor razii şi percheziţii efectuate, miercuri dimineaţa, de poliţiştii de la crima organizata în mai multe judeţe.Tinerii sunt suspectaţi ca ar fi organizat licitaţii fictive pe internet, în urma carora au obţinut sute de mii de euro.
Poliţiştii au ridicat în urma percheziţiilor mai multe calculatoare, dar şi laptopuri, toate acestea fiind duse la sediul DIICOT din Râmnicu-Vâlcea.Potrivit agentului de poliţie Loredana Sandu, purtator de cuvânt al IPJ Vâlcea, la aceasta ora sunt audiate, la DIICOT Vâlcea, mai multe persoane la domiciliile carora s-au facut aceste percheziţii, urmând ca acestea sa fie prezentate Parchetului Vâlcea, cu propunere de reţinere pentru 24 de ore.
Conform primelor informaţii, ar fi vorba de peste 40 de persoane, de la domiciile carora a fost confiscata aparatura specifica fraudarii pe internet. La acţiunea organizata în judeţul Vâlcea, instrumentata de DIICOT Piteşti, au participat în jur de 200 de jandarmi şi poliţişti.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu lucrători ai poliţiei judiciare din cadrul Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Argeş, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea, Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate au desfăşurat o amplă acţiune pe raza judeţelor Vâlcea, Vaslui, Oradea, Timişoara, Satu-Mare, Caraş-Severin, Craiova şi în Municipiul Bucureşti, procedând la destructurarea a două importante grupări infracţionale organizate, specializate în comiterea de fraude informatice, respectiv licitaţii frauduloase pe Internet.
S-a reţinut ca situaţie de fapt că, în cursul anului 2007, sub coordonarea învinuiţilor IVAN GHEORGHE MARIUS şi ANDREI ION, s-au constituit cele 2 grupări infracţionale, care postau pe Internet anunţuri de vânzare a unor bunuri pe care nu le deţineau în realitate. Astfel, folosindu-se de site-uri false de „escrow” şi datele unor cărţi de credit ale altor persoane, învinuiţii au indus în eroare mai multe persoane, cărora le-au solicitat transferul unor sume de bani prin Western Union şi MoneyGram, reprezentând contravaloarea produselor oferite spre vânzare. După încheierea tranzacţiilor, datele transferurilor erau comunicate altor persoane, care procedau la încasarea sumelor de bani de la diferite unităţi bancare din ţară sau din străinătate. Încasarea sumelor de bani din străinătate a fost posibilă prin folosirea de acte şi identităţi false.
La data de 22 octombrie 2008, cu sprijinul a 120 de jandarmi din cadrul Unităţii Mobile de jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova şi lucrători de poliţie judiciară din cadrul serviciilor şi birourilor de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Timişoara, Oradea, Vaslui şi Caraş-Severin, au fost efectuate 41 de percheziţii domiciliare în Bucureşti, Râmnicu-Vâlcea, Reşiţa, Bârlad şi în trei comune din Judeţul Vâlcea, în urma cărora au fost ridicate următoarele bunuri: 19 laptopuri, 5 PC-uri, 11 Hard Disk-uri, 4 Modemuri, 2 Routere, 744 CD-uri, 109 DVD-uri, 13 carduri bancare, 73 telefoane mobile, 2 pistoale neletale şi sumele de 26568 RON, 15495 euro şi 840 lire sterline.
În cauză s-a luat măsura conducerii la sediul DIICOT Vâlcea şi cercetării a 80 de persoane, faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, infracţiuni informatice prev. de art.48 şi art.49 din Legea nr.161/2003, infracţiuni privind comerţul electronic prev. de art. 27 din Legea nr.365/2002, înşelăciune prev. de art.215 alin. 1, 2, 3 Cod penal şi spălarea banilor prev. de art. 23 din Legea nr. 656/2002, urmând ca după audieri să se procedeze la formularea unor propuneri corespunzătoare, în raport de gravitatea faptelor şi de aportul infracţional al fiecăreia dintre persoanele cercetate.