Familia Bojan a intrat în Top 300 cei mai bogaţi români

0
74

Cu o avere estimată la 41 milioane euro,

Familia Bojan a intrat în

Top 300 cei mai bogaţi români

Miercuri, revista Capital a dat publicităţii Top 300 cei mai bogaţi români, un clasament în care, la nivelul judeţului Vâlcea, s-au schimbat ierarhiile, prin intrarea în top a familiei Bojan şi ieşirea din top a lui Dan Petrescu, proprietarul Dacos SRL. Ca şi în alţi ani remarcăm destule inexactităţi în datele publicate de Capital.

Nu pentru că această revistă ar fi editată de neprofesionişti ci doar pentru că cei care se ocupă de redactarea ei folosesc în primul rând datele din bazele publice de informaţii şi pe cele furnizate direct de unii dintre cei care vor apare în TOP. Iar mulţi dintre aceştia mint, nu spun tot adevărul sau amestecă date false cu unele reale în funcţie de interesele lor.

Familia Tudor, constanţă şi profesionalism în afaceri

Ion şi Maria Tudor – avere mult subevaluată de către cei de la revista Capital –23, 24 milioane euro. Tocmai de aceea ne îndoim de seriozitatea şi profesionalismul modului în care a fost alcătuit topul respectiv.
 
Când vine vorba despre afaceri, soţii Tudor au o listă destul de lungă şi nu se concentrează asupra unui singur domeniu de activitate. În cazul Uzinei Mecanice Vâlcea, au fost realizate investiţii în dezvoltarea şi modernizarea bazelor de producţie şi au fost achiziţionate linii de producţie de ţeavă şi profile mecanice. Anul trecut cifra de afaceri a fost de 8,9 milioane de euro. În ceea ce priveşte turismul, planurile de extindere sunt ambiţioase.

Anul trecut, Ion şi Maria Tudor au anunţat construcţia, în staţiunea Olăneşti, a unui  hotel cu specific balnear, clasificat la patru stele. Investiţia familiei Tudor pentru acest hotel este de 21 milioane euro, iar lucrările vor fi încheiate anul viitor, în toamnă. Banii provin din surse proprii, dar şi din credite bancare.

Pe segmentul hotelier, familia Tudor mai deţine Hotelul Riviera din Mamaia, precum şi un complex hotelir în Olăneşti, clasificat la trei stele. În Rm. Vâlcea, Ion şi Maria Tudor au început lucrările la un nou proiect imobiliar compus din clădiri de birouri, săli de conferinţe şi un hotel cu 50 de camere, de trei stele.

Constantin şi Gheorghe Boromiz – avere de 75 milioane euro din indutria alimentară. Grupul Boromir a început construind în jurul său trei domenii secundare, dar care aduc companiei un profit. Investiţiile imobiliare, producţia de furnir, benzinăriile au adus fraţilor Boromiz un profit mai mare decât cel încasat din activitatea de bază.

Firmele lor au înregistrat, în 2007, o cifră de afaceri de aproximativ 95 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Tot anul trecut, Moara Cibin, deţinută de compania Boromir, a consemnat o cifră de afaceri de 24,3 milioane de euro Anul trecut, compania a vândut  un teren în suprafaţă de 2,5 hectare în Sibiu pentru suma de 9,4 milioane euro.

Becşenescu, înglodat în datorii

Dumitru Becşenescu – avere de 71 milioane euro din turism (nr – bănuim că domnul Becşenescu s-a implicat „personal“ în aprecierile redactorilor de la Capital, suma fiind foarte umflată), distribuţie produse petroliere, transporturi, imobiliare. Grupul Antares are în proprietate circa 40 de hectare de teren cu valoare estimată la 55 milioane de dolari.

Astea sunt datele din revistă. Becşenescu vorbeşte despre investiţii de 2,3 milioane de euro în Antares Transport dar uită să spună că deţine doar o mică parte din această firmă. Uită să spună despre pierderile altor firme din Grupul Antares, despre operaţiunile de înfiinţare a unor societăţi noi datorită faptului că vechile firme erau înglodate în datorii.

Nu spune nimic despre credite, despre problemele cu finanţele, despre blocările de conturi, reducerile de personal. Mai mult, deşi are un apartament în zona Unirii din Capitală, primeşte lunar de la Parlament circa 700 de euro pentru a-şi plăti chiria pentru casa în care locuieşte. Situaţia sa a fost prezentată pe larg şi în emisiunea Naşu’, dar n-a avut efectul scontat.

Familia Bojan, creştere spectaculoasă

Familia Bojan a demonstrat că prin multă muncă şi inteligenţă poţi prospera, în mod cinstit, în afaceri. Astfel, prestigioasa revista „Capital“ i-a inclus în top cu o avere aproximativă de 41 milioane euro din imobiliare. Anul trecut cea mai mare tranzacţie imobiliară a avut ca actori principali familia Denisse şi Felix Bojan şi familia Gulsen şi  Viorel Popescu.

Cei doi au vândut River Plaza Mall din oraşul Râmnicu Vâlcea companiei portugheze Sonae Sierra. Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la 42 de milioane euro. Centrul  comercial a fost dezvoltat de firma Setler Mina, ai cărei acţionari sunt cele două familii. Bojan Felix mai este acţionar alături de soţia sa la firma DENIX Invest. Viorel Popescu este acţionar la WYP Invest.

Dumitru Crăciunescu – avere de 30 milioane euro din industria alimentară şi agricultură. Omul de afaceri apare în acţionariatul a şapte firme. Anul trecut Crăciunescu a făcut investiţii în achiziţia de utilaje în valoare de 3 milioane de dolari. Anul trecut compania a înregistrat cifră de afaceri de 33,5 milioane de euro. O altă firmă a sa în domeniul comerţului, Magic TIC TAC, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 8,5 milioane euro.

Nicolae Sofianu, nedreptăţit?

Nicolae Sofianu – „Avere de 27 milioane euro din turism şi construcţii. Omul de afaceri din Vâlcea deţine mai multe companii ce desfăşoară activităţi conexe construcţiilor imobiliare: societăţi de proiectare, o fabrică de betoane, una de izolare a ţevilor. Acestora li se adaugă două hoteluri de trei şi patru stele. Construieşte un hotel de 8.000 mp în Râmnicu Vâlcea şi a demarat lucrările la o clădire cu suprafaţa de 12.000 mp. A demarat un proiect de 800 de apartamente în zona de nord a oraşului Râmnicu Vâlcea.” Cam astea sunt informaţiile din Capital.

Numai că realitatea este alta. Cel puţin aşa susţine omul de afaceri vâlcean. În primul rând în revistă apare un citat de anul trecut al cunoscutului om de afaceri  vâlcean. Poză nu apare pentru că Nicu Sofianu nu a dorit să apară în revistă şi nu a furnizat informaţii. De aceea, se pare, redactorii de acolo i-au „ tăiat” vreo 45 de milioane de dolari faţă de averea de anul trecut când tot revista preciza că are o avere de 70 milioane dolari şi este cel mai bogat din Oltenia.

Diferenţele de sume apar, aşa cum ne-a precizat înainte de închiderea ediţiei un redactor al „Capital” datorită metodologiei de alcătuire a Topului , care nu ţine cont decât de datele de la Finanţe şi din Registrul Comerţului şi nu ia în considereare averea proprie, cea de pe numele persoanei. Omul de afaceri nu a putut fi contactat în timp util de redactorii Capital care vor face, se pare, precizarea cuvenită în prima ediţie a ziarului central. Cotidianul „Adevărul” a publicat în ediţia de marţi „Top 500”, unde Nicolae Sofianu este apreciat ca proprietar al unei averi de 60 milioane de euro.

Dan şi Dorina Mutu – avere de 25 milioane euro din distribuţie şi producţie în industria alimentară. Soţii Mutu sunt acţionari în patru companii. Anul trecut firma Annabella – care deţine 21 de magazine – a înregistrat o cifră de afaceri de 30 milioane de euro. Fravil a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7 milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.