Mandate prelungite
Reprezentanţii eBay şi anchetatorii,
depăşiţi de metodele hackerilor
Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis, luni, prelungirea cu încă 29 de zile a mandatelor de arestare preventivă pe numele celor 20 de hackeri arestaţi în cazul „Malware", de la Râmnicu Vâlcea. Potrivit lui Cristian Gălăţeanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti, judecătorii, în urma studierii dosarelor şi a ascultării pledoariilor avocaţilor apărării, au considerat că este oportună continuarea cercetărilor cu suspecţii în stare de arest. Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au decis, vineri, 5 septembrie, după o şedinţă care a durat patru ore, că sentinţa în cazul prelungirii mandatelor de arestare preventivă pentru cei 20 de hackeri arestaţi în cazul Malware va rămâne în pronunţare până luni, 8 septembrie.
Hackerii, plimbaţi la Piteşti cu patru dube
Judecătorul Paula Andrada Cotovanu, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Piteşti a precizat că, în cazul suspecţilor arestaţi la Vâlcea, aceştia au fost duşi la Piteşti cu patru dube însoţite de poliţişti DPIR, din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. Magistraţii au analizat probele prezentate de procurorii DIICOT Vâlcea şi au ascultat pledoariile apărătorilor hackerilor, care au cerut judecarea în libertate a acestora. „Magistraţii vor decide luni dacă cercetarea celor implicaţi în acest caz va continua cu suspecţii în stare de arest preventiv sau ancheta se va desfăşura cu ei în stare de libertate.
Este decizia judecătorilor Curţii de Apel Piteşti după analizarea dosarului şi a probelor prezentate de procurori şi avocaţi.", a declarat Păula Andrada Cotovanu. Acţiunea „Malware" – cum sunt denumite în general fişierele transmise prin internet care provoacă daune computerelor atunci când sunt accesate – s-a soldat cu reţinerea mai multor persoane, confiscare de echipamente IT şi bani, sechestrare de vile, apartamente, autoturisme de lux. Membrii reţelei din Vâlcea, care intrau ilegal în sisteme şi conturi bancare, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, au obţinut peste 400.000 de euro, achiziţionându-şi vile, apartamente şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, fac cercetări cu privire la activitatea acestui grup de crimă organizată, după ce hackerii au fost ridicaţi din mai multe locaţii din Râmnicu Vâlcea, Drăgăşani, Bucureşti, Alexandria, Sibiu, Hunedoara, la care au participat şi reprezentanţi FBI. (Federal Bureau of Investiagtion).
România, locul V în topul mondial al ţeparilor online
Cazul de la Vâlcea a făcut vâlvă nu doar în ţară, ci şi peste hotare, astfel că, potrivit statisticilor realizate de Internet Crime Complaint Center din SUA, în colaborare cu FBI, românii se află pe locul cinci în topul mondial al hackerilor. „Frustraţi de posibilităţile reduse de angajare din România, unii dintre cei mai talentaţi studenţi în domeniul computerelor îţi exploatează aceste cunoştinţe în domeniul fraudelor online", a declarat directorul de securitate al companiei eBay, Dave Cullinane pentru un cotidian central.
Specializaţi în phishing, hackerii romani au provocat, numai în prima parte a acestui an, pagube de peste 150 de milioane de dolari, conform Inspectoratului General al Poliţiei Române. Suma reprezintă, de fapt, numai jumătate din valoarea reală a fraudelor de care s-ar face vinovaţi românii. Anul acesta au fost înregistrate 436 de infracţiuni, fiind identificate 365 de persoane care sunt sau au fost cercetate penal. Directorul de securitate al companiei eBay, Dave Cullinane a mai explicat, pentru presa centrală faptul că România nu reprezintă pentru eBay un pericol mai mare decât alte ţări.
„Ar fi incorect să generalizăm, dar trebuie să recunoaştem că metodele de fraudare sunt din ce în ce mai sofisticate şi provin mai ales din ţări cu o rată mare de şomaj. Autorităţile ar avea nevoie de mai mulţi specialişti în domeniu pentru a putea face faţă fenomenului. Atunci când ţi s-au furat banii de pe card, ucrainenii sunt de vină, dacă te-ai înscris pe vreun site matrimonial cu plată şi ai rămas şi fără bani, şi fără femeie, înseamnă că la mijloc sunt ruşii. Dacă ai vrut să cumperi un produs ieftin pe eBay şi ai fost păcălit, sigur te-au tâlhărit românii." – a mai precizat Cullinance.
Această clasificare „pe naţiuni" este inclusă într-un raport al „Internet Crime Complaint Center", instituţia federală americană care se ocupă de infracţionalitatea din mediul virtual. O altă problemă subliniată de reprezentantul eBay este lipsa specialiştilor în domeniu din cadrul poliţiei şi parchetului. „Când eBay a început să lupte împotriva acestui flagel, multe ţări – inclusiv România – nici măcar nu aveau agenţi specializaţi în acest domeniu. Totuşi, acum suntem mulţumiţi de progresele pe care le-am făcut în România.” – a mai precizat reprezentantul eBay.