Americanii cer extrădarea hackerilor vâlceni
Nicu Trandafir
Autorităţile americane au solicitat extrădarea a 10 membri din gruparea acuzată de fraude informatice, aflată în prezent în arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vâlcea (IPJ).
Gruparea este acuzată că a creat, prin fraude informatice, prejudicii de 400.000 de euro. Surse neoficiale afirmă însă că suma este mult mai mare. Cei învinuiţi sunt: Bunescu Alin Ionuţ – 26 ani
Enescu Costin – 24 ani
Manu Ionuţ – 23 ani
Vlădoiu Andrei – 20 ani
Târlea Bogdan Gheorghe – 20 ani
Barbu Cătălin – 20 ani
Târnăcop Iulian Virgiliu – 28 ani
Chera Cristian – 26 ani
Anuţa Marian – 25 ani
Tudor Alexandru – 27 ani
Iordache Claudiu George – 28 ani
Olteanu-Nechita Cătălin – 32 ani
Chera Ionuţ – 29 ani
Chiţa Romeo Vasile – 29 ani
Jurja Carol Mihai – 30 ani
Radu Teodor Viorel – 26 ani
Radu Daniel Mihail – 29 ani
Stan Solomon Onoriu – 26 ani
Mugioiu Cristian – 18 ani
Nicolăiţă Tiberiu – 39 ani
Turlea Virgil – 30 ani
Yahaia Fawzi Abdul Hamed
Potrivit comisarului-şef de poliţie Marius Dascălu, şeful Serviciului de combatere a criminalităţii organizate din cadrul IPJ Vâlcea, săptămâna trecută, la DIICOT, Biroul Teritorial Râmnicu Vâlcea, s-a constituit o comisie rogatorie, la solicitarea autorităţilor americane, care, timp de două zile, i-a audiat pe cei în cauză. De ce vor americanii extrădarea? „Deoarece o parte dintre cei arestaţi este învinuită de săvârşirea unor fraude informatice în Statele Unite ale Americii. Ei vor continua însă să fie cercetaţi în România. Cererea de extrădare va fi luată în discuţie numai după ce învinuiţii vor fi judecaţi şi condamnaţi în ţara noastră“, a declarat comisarul-şef Dascălu.
Acuzaţii refuză să dea declaraţii
În prezent, gruparea se află în arestul IPJ Vâlcea, magistraţii Curţii de Apel Piteşti luând, pe 8 septembrie , decizia prelungirii cu încă 29 de zile a mandatelor de arestare preventivă. Aceasta, din considerentul că este oportună continuarea cercetărilor cu suspecţii în stare de arest. Rudele celor arestaţi susţin că aceştia „sunt prost trataţi , au nervii la pământ şi au contactat diverse afecţiuni din cauza igienei care lasă de dorit” Potrivit rechizitoriului, „numitul Bunescu Petre Cătălin şi inculpatul Chiţa Romeo Vasile au creat un grup infracţional organizat, profitând de conexiunile pe care le aveau în străinătate, membrii grupului săvârşind infracţiuni informatice asociate cu escrocheria, iar în cazul celui de-al doilea şi cu transferul neautorizat de fonduri băneşti.
Aceştia aveau nevoie de o cale de repatriere a sumelor rezultate din astfel de activităţi, oferind membrilor grupului servicii în scopul ascunderii adevăratei provenienţe a banilor, ori a identităţii reale a persoanelor care intră în contact direct cu victimele din străinătate, de regulă din SUA. “Cu ocazia percheziţiilor efectuate, organele de urmărire penală au efectuat şi ridicat echipamente electronice specifice comiterii acestui gen de infracţiuni, laptop-uri, unităţi centrale, suporturi de stocare a datelor informatice . Majoritatea inculpaţilor nu au adoptat nicio atitudine procesuală de natură să permită aflarea adevărului, refuzând să dea declaraţii în faţa judecătorului sau a procurorului, prevalându-se de disp. Art. 70 alin. 2, Cod de Procedură Penală. Doar inculpatul minor Mugioiu Mihail Cristian (n.r. eliberat, în urmă cu o lună şi apărat de avocatul liberal Victor Stănculescu) a recunoscut parţial acuzaţiile, declarând că, la cererea numitului Bunescu Cătălin, a recrutat un număr de 14-15 persoane, colegi de clasă sau alţi cunoscuţi, ridicând sumele în valută, trimise prin sistemul Money Gram.