Energie eoliană pe culmile Horezului
Specialiştii au început deja sondarea terenului şi condiţiile climatice din zona montană a Horezului, acolo unde se va putea amplasa o staţie de producere a energiei eoliene. Dacă proiectul va prinde contur, Horezu va fi printre primele oraşe care va folosi energia eoliană.
Staţiunea de pe Vârful Romani ar putea beneficia de electricitate dintr-o sursă regenerabilă şi anume cea a vântului. Noul primar al oraşului Horezu, Constantin Niţu susţine că aceasta este momentan principala preocupare a administraţiei locale. Vârful Roman trebuie însă mai întâi electrificat.
„Avem în plan construcţia unei centrale eoliene care să alimenteze această staţiune montană. Dorim amplasarea unor centrale eoliene care să deservească zona montană şi în special vârful Romani, deoarece acolo avem cele mai mari probleme cu electrificare. Suntem într-o fază incipientă dar deja am început negocierile cu câteva firme specializate care să facă studii în zonă”, a declarat Constantin Niţu, edilul din Horezu. Amplasarea centralei pe culmile înalte ale Horezului este poate cea mai bună variantă, având în vedere că lucrările unei presupuse infrastructuri care ar transporta energia electrică până în vârful Romani ar fi foarte costisitoare.
Firmele străine, interesate de proiect
Proiectul edilului din Horezu a ajuns repede la urechile mai multor firme din străinătate interesate de energia eoliană.Niţu a declarat că în momentul de faţă se află în negocieri cu trei firme. „În momentul de faţă suntem la stadiul măsurătorilor de vânt, deoarece trebuie să ştim dacă centralele amplasate vor da randament sau nu, pentru că şi asta este o problemă importantă. Suntem în discuţii cu trei firme din Europa care doresc să investească în această formă de energie regenerabilă.
Dacă am reuşi să implementăm cu succes acest proiect am putea renunţa la altele mai costisitoare care prevăd construirea unei infrastructuri de transport a energiei. Asta ar însemna aproximativ 11 kilometri de linie electrică până în vârful Romani”, explică Niţu. Discuţiile purtate cu firmele străine sunt doar la nivelul de proiect, edilul din Horezu aşteptând şi alte oferte.
Energia eoliană, o raritate
În România energia produsă din surse eoliene reprezintă doar 2% din totalul energiei obţinute din surse alternative, aşa cum arată datele prezentate de Autoritatea de reglementare în domeniul energiei (ANRE). În 2008, capacitatea instalată în unităţile de producere a electricităţii din energia vântului este de 7,7 MW în timp ce energia hidro, care deţine aproape 98% din ponderea energiei regenerabile, totalizează o capacitate de 366 MW.
În România, şi-au anunţat intenţia de a dezvolta centrale eoliene mai multe companii energetice de pe piaţa europeană. O societate italiană, de exemplu, are în plan construcţia unui parc de 350 MW în Dobrogea, ceea ce reprezintă jumătate din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavodă. Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, în alte ţări şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.