Ministerul Economiei nu vrea ca Vâlcea să aibă un complex energetic

0
87

Ministerul Economiei nu vrea ca Vâlcea să aibă un complex energetic

În ultimele luni, se discută mult despre crearea la Vâlcea a unui complex energetic care să furnizeze energie electrică mult mai iefitină întreprinderii Oltchim Rm. Vâlcea, dar şi celorlalte societăţi de pe Platforma Industrială Sud. Numai că, recent, reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor şi-au declinat orice sprijin pentru realizarea acestei investiţii. Cei de la MEF spun că orice modificare a structurii organizatorice actuale a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, prin separarea în cadrul societăţii a celor trei perimetre aferente exploatării de la Berbeşti, conduce la perturbări grave privind asigurarea cu cărbune energetic a producătorilor de energie pe bază de lignit din ţară.

Menţionăm că, beneficiari ai producţiei de lignit exploatat la Berbeşti, pe bază de contracte comerciale ferme, la ora actuală, în afară de CET Govora, mai sunt Complexul Energetic Craiova (cu centralele Craiova II şi Işalniţa) şi CET Braşov. „Din punctul de vedere al cerinţelor de mediu, problemele cu care se confruntă CET Govora în momentul de faţă nu pot fi preluate de către activitatea minieră, care la rândul său trebuie să se alinieze cerinţelor de mediu impuse de normele europene.

Din punct de vedere juridic, licenţele de concesiune privind exploatarea, deţinute de SNLO pentru perimetrele Panga, Berbeşti Vest şi Olteţ, nu pot fi transferate către o entitate a administraţiei locale. Menţionăm, de asemenea, că, SNLO, conform Deciziei nr. 251/2006 a Consiliului Concurenţei, în conformitate cu dispoziţiile Acordului European şi sub monitorizarea directă a Comisiei Europene, derulează programul de restructurare pentru perioada 2006-2008 în baza căruia beneficiază de ajutor de stat pentru restructurare. Orice modificare a structurii SNLO ar însemna nerespectarea condiţiilor care au stat la baza ajutorului de stat acordat.

În ceea ce priveşte CHE Govora şi CHE Râureni, menţionam că acestea, împreună cu celelalte 12 centrale hidroelectrice care aparţin Sucursalei Hidrocentrale Râmnicu Vâlcea a SC Hidroelectrica SA, funcţionează în regim de cascadă, dispecerizarea separată nefiind indicată având în vedere serviciile secundare de sistem pe care centralele de pe Olt trebuie să le furnizeze în Sistemul Energetic Naţional”, se mai precizează în răspunsul Ministerului Economiei la solicitarea conducerii CET Govora şi SC Oltchim SA. Recent, autorităţile judeţului Vâlcea au finalizat documentaţia în vederea finanţării programului de retehnologizare a CET Govora pe un proiect în cadrul Axei 3 din Programul Operaţional Sectorial de Mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.