Biserica din Stupărei, ridicată în câteva luni

0
93

Biserica din Stupărei, ridicată în câteva luni

 După ce, ani de zile nu au avut nici un lăcaş de cult, fiind nevoiţi să se deplaseze 6-7 kilometri până la cea mai apropiată biserică, vâlcenii care locuiesc în comuna Mihăeşti, sat Stupărei văd acum cum cresc în satul lor nu una, ci chiar două biserici. Datorită unui preot inimos, care a părăsit o parohie de peste 300 de persoane pentru una de 120 şi care a mai şi plătit cu bani din buzunar o parte din terenul pe care este amplasată astăzi biserica şi cimitirul, dar şi datorită eforturilor făcute de primarul comunei, Nicolae Stănică, zidurile bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Stupărei s-au înălţat ca prin minune cu 10-12 metri.

Altar în fosta sufragerie

Preotul Mihai Lăcraru îşi aminteşte cum a pornit apărut ideea de a se construi o biserică la Stupărei. „Eu sunt localnic, de aici, din Stupărei, dar aveam parohie la altă biserică, era Parohia Surupaţi din Frânceşti. Într-o zi l-am observat pe primar, care rămăsese în pană cu maşina, l-am tractat până la Vâlcea, iar acolo mi-a mulţumit şi m-a întrebat cum am putea face să construim o biserică pentru oamenii din Stupărei, care mergeau 7-8 kilometri, până la biserica cea mai apropiată, să îngroape câte un mort. La slujbă nici nu se prea duceau, era greu. Eu nu am ştiut ce să spun atunci, pentru că nu vedeam cum s-ar fi putut construi o biserică aici, la noi.

Până la urmă parcă a fost soarta, pentru că la un moment dat, în 2006, a murit un învăţător de aici, Andreică, iar vecinii se şi înghesuiau să cumpere casa şi terenul. Rudele lui au spus însă că nu se va vinde casa, pentru că aici voiau să fie construită o biserică. Atunci mi-am adus aminte de ce mă rugase domnul primar şi m-am dus la el. Mi-a dat mână liberă să fac tot ce trebuia pentru a începe lucrarea.” – spune preotul Lăcraru, care acum s-a transformat în diriginte de şantier. La început, biserica a fost amenajată chiar în casa fostului învăţător, cu aprobare de la Episcopie, dar acum câteva săptămâni a început construcţia celei noi.

După turnarea fundaţiei, lucrările au stagnat o perioadă, iar acum, după ce au fost acordate fonduri atât de la Ministerul Culturii, cât şi materiale de construcţie de la Episcopie, zidurile s-au ridicat în câteva zile, ca prin minune. „Nu mi-a venit să cred când am fost acolo şi am văzut cât s-a lucrat în câteva zile. Zidurile sunt deja mai înalte de un metru, iar până la toamnă sperăm să-i punem acoperişul, urmând să fie finalizată anul viitor.

Este cea mai mare realizare a mea din ultimii ani, pentru că oamenii aceia chiar nu aveau o biserică, nu aveau nici măcar unde să-şi îngroape morţii. Pentru această biserică, preotul a obţinut o nouă parohie. Pe 9 noiembrie 2007 am pus piatra de temelie, iar acum, recent, am obţinut şi 50.000 de lei de la Guvern pentru finalizarea ei. Este meritul domnului Frâncu, de el m-am rugat pentru a mă ajuta să termin ce începusem.” – spune primarul din Mihăeşti, Nicolae Stănică.

Teren pentru cimitir, din banii preotului

Pentru că biserica nu avea teren suficient pentru amenajarea unui cimitir, acesta a fost cumpărat din banii preotului. „Nu îmi ajungea terenul pentru cimitir, aşa că am dat 20.000 de lei pentru a mai lua o bucată de teren, iar acum aceasta este împărţită. Le-am dat oamenilor locuri de veci gratuit, nu cu bani, aşa cum se dau la alte biserici. Aici am numai în jur de 120 de enoriaşi, dar nu îmi pare rău că am plecat de la biserica cealaltă, deşi şi acolo am stat şi am refăcut-o.

Nu am construit încă până acum o biserică nouă, este prima oară când fac asta.” – spune preotul Lăcraru. Terenul pentru cimitir este acum amenajat aşa cum trebuie, are alei betonate, iar oamenii au început deja să-şi îngroape morţii mai aproape de casă. Pictura interioară a bisericuţei amenajată în casa învăţătorului a fost realizată de un tânăr talentat, care nu este însă pictor de biserici ci … creator de modă.

Casa cu două camere, bucătărie şi hol a devenit biserică. La construcţia şi amenajarea construcţiei au lucrat atât localnici care primesc ajutor social de la Primărie, cât şi oameni din sat, dornici să vadă cât mai repede construcţia terminată. „Au fost de fiecare dată 7-8-10 oameni de la Primărie, dar meseriaşii au fost de aici, din sat.” – mai spune primarul.

Clopotul pe care îl aud acum localnicii din Stupărei a fost dăruit de un localnic din Geamăna – Băloi bisericii de acolo. „Ei şi-au luat un alt clopot, şi un prieten al meu a luat legătura cu proprietarul, cu cel care îl dăruise, Grigorescu şi l-a întrebat dacă nu ar vrea să-l dăruiască oamenilor de aici. Nu mi-a venit să cred când am văzut că a venit cu clopotul în maşină, îmi venea să-l pup, vă daţi seama, un clopot nu se putea face fără 70-80 de milioane.” – se confesează preotul Mihai Lăcraru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.