Mieii vor fi sacrificaţi la ştrandul din Ostroveni

0
82

Mieii vor fi sacrificaţi la ştrandul din Ostroveni

 În Râmnic, mieii vor putea fi sacrificaţi şi anul acesta în Ostroveni, în apropiere de ştrand, acesta fiind deocamdată singurul loc aprobat de Direcţia Sanitar Veterinară Vâlcea. „Va fi amenajat un punct de sacrificare pe o platformă betonată, cu posibilitatea de a crea un spaţiu închis, de a asigura apă caldă, apă rece, posibilitatea de suspendare a animalelor după sacrificare pentru a fi jupuite şi eviscerate, deci să se obţină o carcasă de carne de miel în condiţii de igienă, precum şi de colectare a deşeurilor care rezultă în urma prelucrării carcaselor, fără a aduce în nici un fel atingere interesului consumatorului, precum şi mediului înconjurător.”, afirmă Florinel Constantinescu, directorul DSVSA Vâlcea.

Cei care nu vor fi nevoiţi să cumpere mielul trebuie să ştie că au voie să sacrifice animalul în propria gospodărie. Trebuie însă să anunţe circumscripţiile sanitar-veterinare şi să predea crotaliile, pentru că toate animalele sunt înregistrate, sunt identificate şi trebuie scăzute din baza de date. În scopul prevenirii producerii de îmbolnăviri prin consum de alimente nesigure în perioada Sărbătorilor de Paşte, Direcţia Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea şi-a intensificat controalele în pieţele agroalimentare, în târguri şi în unităţile care comercializează produse de origine animală din judeţ.

Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare sau a altor boli transmisibile prin consumul de carne de la animale la om, aprovizionarea cu carne de miel trebuie să se facă numai în abatoare autorizate, unităţi comerciale înregistrate şi locuri avizate sanitar –veterinar, în perioada 21 -26 aprilie a.c. În magazinele de profil din Râmnic nu au apărut deocamdată carcasele de miel şi nici organele necesare pentru prepararea drobului. Temători că vor rămâne cu berbecuţii nevânduţi, ciobanii din Vaideeni, de la Malaia şi Băbeni au pornit cu turmele la vale în căutarea unor cumpărători mai siguri.

În vreme ce judeţul Vâlcea are, prin tradiţie, un puternic sector de creştere a oilor, vâlcenii încă nu ştiu cum ar putea să facă rost de un miel. „├×inând cont de specificul judeţului, de creştere a oilor, în sudul judeţului sunt foarte mulţi proprietari de ovine, aşa că fiecare îşi va sacrifica mielul în gospodăria proprie , dacă va fi consumat în familie. Singura lor obligaţie este să anunţe circumscripţiile sanitar-veterinare, precum să şi preda crotaliile, pentru că toate animalele sunt înregistrate, aceste semne de identificare trebuind predate către circumscripţiile sanitar-veterinare sau dispensarele sanitar-veterinare din aceste localităţi, pentru a putea să fie scăzute din baza de date naţională.” – a mai precizat directorul Constantinescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.