Grădiniţele şi şcolile mansardate au intrat la apă

0
99

Grădiniţele şi şcolile mansardate au intrat la apă

 Mai multe grădiniţe şi şcoli din Râmnicu Vâlcea, care sunt în prezent în curs de reabilitare sau sunt mansardate au fost inundate săptămâna trecută, în urma ploilor torenţiale din Râmnic. Sute de elevi şi copii de grădiniţă au fost trimişi acasă, iar în alte unităţi de învăţământ cursurile se desfăşoară alternativ, în sălile care nu au fost afectate. Ploile au afectat Şcoala Generală Nr. 1 „Take Ionescu", Şcoala Generală nr. 13 şi Grădiniţa cu program prelungit "Lenin Sud" din Râmnicu Vâlcea.

În cele două şcoli nu a fost necesară întreruperea orelor. O parte din elevi au fost mutaţi în alte săli de curs, în timp ce alţii au fost chemaţi la şcoală după-amiaza. Din cei două sute de copii înscrişi la grădiniţă, peste o sută au fost trimişi însă acasă, pentru că apa a inundat pereţii, mobilierul şi saltelele de la etajul superior şi nu aveau unde să stea. Apa a afectat şi pardoselile, parchetul şi pereţii sălilor de curs. Cel mai probabil, constructorii vor fi obligaţi să suporte pagubele produse de inundaţii.

Lucrări care trebuie reluate

În primul rând au fost inundate unităţile şcolare unde se fac lucrări de mansardare, respectiv Şcoala Generală „Take Ionescu", Şcoala Generală numărul 13, precum şi Grădiniţa cu program prelungit din Lenin Sud. Apa scursă pe ziduri a ajuns până la parter, parchetul s-a umflat în sălile de clasă, iar materialul didactic expus pe pereţi a fost în mare parte distrus. În doar câteva ore, incintele unităţilor şcolare au fost învăluite de un puternic miros de umezeală.

Profesorii, învăţătorii şi educatorii au fost chemaţi la şcoală în unele cazuri, pentru a strânge apa din şcoli. O parte dintre copiii de grădiniţă au fost trimişi acasă, pentru a nu se îmbolnăvi. Profesorii nu sunt însă vinovaţi pentru situaţia creată, ci constructorii ar fi trebuit să ia măsuri pentru a proteja clădirile unde se efectuează lucrări după avertizarea de cod galben.

Vacanţă neprogramată

Din cauza problemelor de la şcoală, o parte dintre copiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit din cartierul Sud, au intrat într-o mini-vacanţă neprogramată. Grădiniţa a intrat de aproximativ o lună în proces de reabilitare, dar ploile căzute în timpul mansardării au afectat acum pereţii, podeaua şi mobilierul din interiorul clădirii. „Grădiniţa a fost inundată, dar am încercat să luăm măsuri de precauţie şi să nu perturbăm procesul educativ. În cazurile în care a fost posibil, o parte dintre copii au mai rămas acasă, iar ceilalţi au fost primiţi în sălile care nu sunt afectate. Există anumite săli de curs unde s-a infiltrat apa, iar aici nu se mai pot ţine cursuri.

La etaj avem două săli mai afectate şi coridoarele principale.” – spune directoarea grădiniţei, Niculina Cocoş. Aceasta a precizat că nu dă vina pe constructori pentru cele întâmplate. „Părerea mea este că oamenii au vrut să muncească bine şi repede, ei chiar au pus nişte folii de plastic pentru a proteja lucrarea, dar nu a fost suficient.” – mai spune aceasta. Decizia de extindere a grădiniţei a fost luată deoarece există din ce în ce mai multe cereri de înscriere a unor copii la această unitate, care nu pot fi onorate în totalitate. Lucrările ar trebui finalizate la 1 septembrie. Directorul adjunct al şcolii cu ceas, Florina Soare a spus că marele „noroc” al conducerii şcolii a fost că cel de-al treilea etaj al instituţiei era în renovare, iar sălile de curs nu erau funcţionale, aparatura din laboratoare fiind mutată de mai multă vreme la etajele inferioare.

La Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 „Take Ionescu" se construieşte în prezent încă un etaj, iar clasele de la etajul III au fost afectate din cauza infiltraţiilor. Până la remedierea situaţiei, orele şi pauzele au fost diminuate, astfel că elevii din ciclul primar au ore de 40 de minute şi pauză de 5 minute, programul de învăţământ fiind acum organizat pe trei schimburi. După elevii din ciclul primar, care învaţă dimineaţa, cei de la gimnaziu (clasele V – VI) încep cursurile la ora 11.00, până la ora 15.00, iar elevii de clasele VII – VIII au program între 15.10 – 19.05. Directorul şcolii, Vasile Burduază spune că speră ca situaţia să revină la normal zilele acestea.

Ultimul etaj al şcolii este oricum în curs de renovare, schimbându-se lambriurile, parchetul şi instalaţia termică veche de 30 de ani. La Şcoala generală nr. 13 din Ostroveni, care se afla tot în proces de mansardare, ploaia a distrus patru săli de clasă de la etajul doi, parchetul din aceste săli şi o parte din biblioteca şcoli. La cele mai multe unităţi şcolare din Râmnic lucrările au fost finanţate de Primăria Râmnicului.

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea, Gheorghe Ciucă, a declarat că la cele trei unităţi de învăţământ inundate se efectuau lucrări de mansardare, care nu sunt finalizate, iar constructorii au lăsat clădirile complet decopertate. „La toate trei clădirile se execută lucrări de mansardare prin intermediul Primăriei oraşului Râmnicu Vâlcea. Vina aparţine în exclusivitate constructorilor care au promis că nu vor fi probleme pe timp de ploaie, şi deşi s-au anunţat ploi pentru această perioadă, au lăsat clădirile decopertate şi s-a infiltrat apa, fiind afectate clasele de la etajele superioare", a spus inspectorul şcolar general. Reprezentanţii Primăriei Râmnicului au discutat cu societatea care se ocupă cu mansardarea şi s-a căzut de acord ca pagubele produse din cauza precipitaţiilor să fie remediate de firmele constructoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.