Nu se găseşte teren pentru casele sinistraţilor de la Ocne

0
87

Nu se găseşte teren pentru casele sinistraţilor de la Ocne

 La sfârşitul săptămânii trecute, conducerea Prefecturii Vâlcea, împreună cu directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Marius Tănăsie şi profesorul Florian Zamfirescu s-au chinuit să reînvie muribundul proiect de construcţie a caselor pentru 500 de sinistraţi, aflaţi cu sabia lui Damocles deasupra capului, deoarece ei locuiesc şi acum în zona de risc maxim a prăbuşirii cavernei de la Ocnele Mari.

Deşi construcţia noilor case trebuie deja finalizată la data de 31 decembrie 2007, autorităţile nu au descoperit nici până acum o locaţie potrivită. Prefectul de Vâlcea, Radu Renga promite însă că până în luna februarie va fi stabilită o nouă locaţie pentru construcţia caselor, în condiţiile în care terenul de la Căzăneşti, unde autorităţile voiau să înceapă construcţia era în litigiu.

Găsirea unei alte locaţii, în februarie

Prefectul Radu Renga promite că problema terenului de la Căzăneşti va fi soluţionată luna viitoare. „În cursul anului 2006 noi trebuia să găsim un teren la Căzăneşti pe care să construim cele 56 de case pentru localnicii strămutaţi de la Ocnele Mari, cu termen de finalizare la data de 31 decembrie 2007, dar, din păcate, destinaţia acestui teren a fost schimbată printr-o hotărâre de guvern.

Am reuşit totuşi să deblocăm situaţia, şi sper că în luna februarie a acestui an, problema terenului de la Căzăneşti ca fi soluţionată favorabil. Colapsul zonei este o chestiune de timp, specialiştii estimând termenul la doi ani.” – spune prefectul. Construcţia caselor pentru sinistraţi trebuia să înceapă din septembrie 2007.

Colaps peste … doi ani

De la ultimele prăbuşiri de teren de la Ocnele Mari, din decembrie 2005, profesorul Florian Zamfirescu a monitorizat fenomenele din câmpurile I, II, III şi IV de sonde, şi spune că îşi menţine previziunile pesimiste, conform cărora este posibil ca în următorii ani să existe din nou surpări de teren la Ocne, în special în Câmpul I. Reprezentanţii Prefecturii, ai Conversminului, Exploatării Miniere şi Regiei Sării au stabilit că nu mai puţin de 500 de case se află în zona considerată de risc maxim, prima prioritate constituind-o 54 de case amplasate în zona cea mai periculoasă.

Prefectura a pus la dispoziţia cetăţenilor 8,9 hectare de teren din proprietatea statului, în cartierul Căzăneşti pentru primele locuinţe. Dar, în urma efectuări unui studiu geotehnic s-a ajuns la concluzia că doar 4,9 hectare de teren sunt bune pentru construcţii. Potrivit declaraţiei prefectului Radu Renga, probleme nu au întârziat să apară nici în ceea ce priveşte terenul rămas.

Mai precis, suprafaţa de 4 hectare a fost trecută şi pe un alt proiect aparţinând Ministerului Agriculturii, dar se pare că problema poate fi rezolvată, iar Conversminul poate începe proiectarea caselor. În acest moment, în Câmpul I de sonde se încearcă recuperarea stratului de motorină amestecată cu păcură, urmând ca în locul ei să fie introdusă saramură pentru susţinerea cavernei.

Alte titluri din edita curenta:

(Administratie)Candidat puternic pentru Primăria Râmnicului
(Editorial)Justiţie murdară
(Ancheta)Protechim şi-a bătut joc de un baschetbalist
(Impact)Guvernatorul Mugur Isărescu nu are prea mulţi bani
(Reportaj)Renovare începută la Bisericuţa de la Proieni
(Actualitate)Nu se găseşte teren pentru casele sinistraţilor…
(Politica)Ungurii vor să spele creierele vâlcenilor ?
(Sport)Naţionala de handbal fete se reuneşte la Râmnic…
(Sparle si soparle)Saparle si Soparle
(Administratie)Ştiri din administraţia locală a judetului Valcea
(Administratie)Primarul Stănică a făcut treabă într-un an, cât…
(Administratie)Mircea Perpelea, cetăţean de onoare al comunei …
(Finante)ANAF simplifică depunerea declaraţiilor on-line
(Fapt divers)Filieră de hoţi din tiruri decapitată la Vâlcea
(Impact)Judecătoarea Mihaela Chirvaşiu pune talpa pe gâ…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.