Peste 1300 de hectare din judeţul Vâlcea au devenit arii protejate
Peste 1300 de hectare din judeţul Vâlcea ar putea fi constituite în arii protejate, prin includerea lor în reţeaua europeană « Natura 2000 ». Este vorba despre Cozia-Buila Vânturariţa (21.770,1 hectare), Buila Vânturariţa (4.490,5 hectare) şi Târnovu Mare-Latoriţa (1.304,5 hectare).
Protecţie specială
Cele trei situri vâlcene au fost declarate arii de protecţie specială avifaunistică. Aria Cozia – Buila – Vânturariţa cuprinde părţi din localităţile Bărbăteşti, Berislăveşti, Brezoi, Călimăneşti, Costeşti, Olăneşti, Perişani, Racoviţa şi Sălătrucel, situl Frumoasa cuprinde părţi din Brezoi, Câinenii Mari, Malaia, Voineasa şi de Valea Oltului, inferior (Băbeni, Budeşti, Drăgăşani, Drăgoeşti, Galicea, Ioneşti, Mihăeşti, Olanu, Orleşti, Prundeni, Râmnicu Vâlcea şi Voiceşti). Aceste arii au fost trecute în zonele protejate, incluse de Guvernul României, prin HG 1284, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene „Natura 2000”.
Prin această hotărâre au fost prevăzute hărţi la scara 1: 100.000, cu delimitarea ariilor de protecţie avifaunistică. Acestea pot fi puse la dispoziţia celor interesaţi de către autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului pentru vizualizare. „Pentru toate planurile, programele şi proiectele de protecţie ce urmează să se desfăşoare în aceste arii, precum şi în vecinătatea acestora, se aplică prevederile legale referitoare la procedura de realizare a evaluării de mediu. Managementul ariilor de protecţie specială avifaunistică constituite pe terenuri forestiere se stabileşte cu avizul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.", a declarat Alina Florescu, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vâlcea.
O treime din Oltenia în zona de protecţie
Propunerile cu privire la constituirea ariei protejate, 41 la număr acoperă aproape 30% din suprafaţa regiunii, iar autorităţile speră ca prin constituirea acestora să fie stopate şi tăierile de arbori şi dezvoltarea necontrolată a zonelor urbane şi rurale locuite. Siturile propuse în zona Olteniei acoperă suprafeţe din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi însumează o suprafaţă cumulata de 1.682.241 de hectare. În toată Oltenia au fost identificate astfel 26 de situri de importanţă comunitară (fiind vizate habitatele şi speciile de faune aflate în pericol) şi 15 arii de protecţie specială avifaunistică, în acest caz fiind protejate speciile de păsări, inclusiv cele migratoare.
Toate aceste propuneri au fost trimise de Ministerul Mediului Comisiei Europene spre avizare, existând posibilitatea ca unele dintre zone să nu fie încadrate totuşi în reţeaua Natura 2000. În zonele respective, localnicii nu vor mai putea face însă orice activitate economică, deoarece scopul acestor arii este tocmai acela de a îngrădi activităţile care ar pune în pericol mediul înconjurător şi speciile protejate.
De exemplu, pentru dezvoltarea de noi proiecte în construcţii sau infrastructură, trebuie ca statul român să analizeze impactul acestora asupra mediului şi apoi să aprobe, dacă este cazul, proiectul respectiv. În cazul în care este vorba de bani europeni, proiectele care nu vor respecta aceste reguli nu vor mai primi finanţare. În regiunea Sud-Vest Oltenia s-au făcut 15 propuneri de situri de protecţie specială acvafaunistică şi 26 de propuneri privind siturile de importanţă comunitară, toate acestea urmând a fi integrate în reţeaua europeană Natura 2000.
Alte titluri din editia curenta:
Operaţiunea „Cazan pe făraş“ s-a lăsat cu „victime“
Crinu Popescu ar putea fi arestat
Prefectul Anuţa Handolescu are zilele numărate
Mandat european de arestare pentru şeful hackerilor din Vâlcea
Colaborare PNL – PSD în favoarea vâlcenilor
Oltchim Rm. Vâlcea – FTC Budapesta 34-28 (18-9)
L-a legat pe drujbist cu sârmă de pat şi i-a tăiat pavilionul urechii
Infracţiuni aplaudate de poliţişti la Valcea
Linia dublă continuă pe Valea Oltului ar diminua numărul accidentelor rutiere
Primarul Buşagă, gospodar desăvârşit
Popa din Tetoiu face treabă bună