Numărul infracţiunilor cu violenţă – în creştere
În Vâlcea a crescut îngrijorător în ultima perioadă numărul infracţiunilor cu violenţă înregistrate, dar şi numărul de accidente rutiere. Conform datelor de la Poliţia Vâlcea, în domeniul criminalităţii judiciare, în primul trimestru al acestui an au fost înregistrate astfel 752 de infracţiuni, cu 238 mai multe decât în perioada similară a anului trecut. De asemenea, au fost constatate în plus şi 479 de infracţiuni de altă natură. În privinţa combaterii corupţiei, la începutul lunii aprilie erau în lucru la poliţie patru dosare de acest gen, cu 25% mai multe faţă de anul trecut, în aceeaşi perioadă. Au mai fost înregistrate între timp încă opt dosare, iar 9 au fost soluţionate cu propuneri de declinare a competenţei. În acest moment mai sunt în lucru doar trei dosare de acest gen.
Furturile – grosul infracţiunilor
Dintre infracţiunile constatate, cele mai multe sunt în continuare furturile. Astfel, dacă anul trecut, în aceeaşi peritada se înregistrau 422 de astfel de infracţiuni, în acest an numărul acestora este de 369. De asemenea, au mai fost constatate 510 infracţiuni contra patrimoniului. Furturile din societăţi comerciale (82 înregistrate) şi cele din auto (51) predomină în continuare. La ţară sunt de asemenea frecvente furturile de păsări şi animale (21 de cazuri). În această peritada au fost înregistrate de asemenea şi 15 tâlhării.
Mai multe dosare cu autori necunoscuţi
Poliţia Balsea stă destul de rău de asemenea în privinţa dosarelor rămase cu autori necunoscuţi. La începutul trimestrului se înregistrau 4256 de astfel de fapte, cu 475 mai multe decât anul trecut. În ultimele trei luni au fost înregistrate în plus încă 818 astfel de dosare, plus 14 cazuri primite de la alte unităţi. În acelaşi timp, au fost soluţionate 517 cazuri, în 242 fiind identificaţi autorii. În acest moment mai sunt în lucru 4474 de cazuri, cu 644 mai multe decât anul trecut, în aceeaşi peritada. În privinţa realizării indicatorilor de performanţă, atât conducerea Poliţiei Balsea, cât şi cea a Autorităţii teritoriale de Ordine Publică Balsea au apreciat că în anumite domenii, cum sunt de exemplu dosarele cu autori necunoscuţi, rezultatele nu sunt pe măsura aşteptărilor. „Numărul faptelor cu autori necunoscuţi este în continuă creştere, de la o perioadă la alta, în acest trimestru faptele crescând cu 48,7% faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut (2006). Având în vedere că această creştere crează nemulţumiri cetăţenilor care aşteaptă descoperirea autorilor şi recuperarea prejudiciilor cauzate, recomandăm ca în perioada imediat următoare, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea să impulsioneze activitatea de prevenire pe teritoriul de competenţă, pentru a reduce numărul faptelor de acest gen. Apreciem volumul mare de activităţi preventive desfăşurate de poliţie, însă considerăm că este necesară creşterea eficienţei acestor activităţi, pentru a se realiza scopul enunţat mai sus.” – apreciază surse din conducerea ATOP.
Aproape 4000 de dosare soluţionate
În trimestrul al doilea din 2007, poliţiştii vâlceni au soluţionat 3.910 de dosare penale, dintre care 1.048 fiind cu urmărirea penală începută. Erau în lucru la începutul lunii aprilie 12.540 de lucrări penale şi au mai fost înregistrate între timp alte 2.377, însumând 14.917. 2.862 dintre acestea au fost soluţionate, dar în 1.682 de cazuri s-a propus neînceperea urmăririi penale. Numai în 364 de cazuri s-au făcut propuneri de trimitere în judecată faţă de 459 invinuiti sau inculpati, 40 dintre aceştia fiind cercetaţi în stare de reţinere sau arest preventiv. În acelaşi timp, efectivele de ordine publică au executat 6465 de misiuni de patrulare, intervenind rapid în 3355 de cazuri, la solicitarea cetăţenilor. Cu ocazia adunărilor publice au fost efectuate 599 de măsuri de asigurare a ordinii publice, plus 786 de acţiuni organizate. La începutut trimestrului, la formaţiunile de ordine publică erau înregistrate 4.044 de lucrări şi dosare penale, în ultimele trei luni mai fiind înregistrate încă 2.854 de astfel de cazuri. Au fost soluţionate 2130 de dosare, dar în 1421 de cazuri s-au făcut propuneri de neîncepere a urmăririi penale. Efectivele de ordine publică din judeţ au aplicat 4.335 de sancţiuni contravenţionale şi au constatat 11 infracţiuni la Legea nr. 61 din 1991.
Anda VLAD