Tabăra Brădişor a fost închisă
Controlul organizat în taberele şcolare vâlcene în ultimele zile a scos la iveală grave nereguli, care au făcut ca una dintre tabere să fie închisă temporar, iar la o alta să de interzică cazarea în anumite camere. La tabăra de la Cozia au fost descoperite cele mai grave nereguli.
Controalele au început după incidentele de la Năvodari. Conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea a dispus astfel, la ordinul prefectului a dispus verificarea tuturor taberelor din judeţ, privind condiţiile igienico-sanitare. Controlul a vizat taberele Căciulata şi Brădişor aparţinând Direcţiei Judeţene pentru Tineret, precum şi Tabăra Cozia ţinând de SC Extrem Turism SRL. Toate cele trei tabere au autorizaţie sanitară de funcţionare dar au fost constatate la fiecare diverse deficienţe. La Tabăra Brădişor personalul este insuficient, iar terenul aferent taberei nu era împrejmuit, astfel că a fost emisă decizia de suspendare a activităţii, cu termen de remediere imediat. La Brădişor erau deja în vacanţă 40 de copii. Personalul angajat la tabără este insuficient, administratorul lucrând şi ca bucătar, şi ca magaziner. De asemenea, s-a constatat că blocul alimentar nu are filtru la vestiarul salariaţilor, instalaţia de clorinare a apei nu funcţiona, iar terenul aferent nu era împrejmuit. Copiii beneficiau însă de spaţii de joacă. Centrul pentru Tineret Brădişor este situat la Malaia, la 50 de kilometri de Râmnicu Vâlcea şi 25 de kilometri de staţiunea Voineasa. Vila Brădişor 25 de locuri, în camere cu 2-4 paturi, iar vila Păstrăvul are 105 locuri în camere cu 2-5 paturi.
Cazare cu porţia la Cozia şi Călimăneşti
La tabăra Cozia s-a constatat că exista autorizaţie de funcţionare, tabăra aflându-se în litigiu cu Direcţia Judeţeană pentru Tineret. Nu au fost depistate cazuri de boli infecto-contagioase sau parazitare, fiind respectate normele de igienă în spaţiile de cazare, terenul aferent taberei fiind împrejmuit. Neregulile depistate au vizat însă lipsa filtrului vestiar la blocul alimentar sau de faptul că vila centrală Cozia avea scara interioară de acces foarte veche, degradată, iar unele dormitoare nu aveau nici măcar mobilă. Reprezentantul Sanepidului a decis sancţionarea administratorului unităţii, conform Legii 98/1994, şi interzicerea cazării în vila centrală Cozia.
La tabăra Căciulata nu exista filtru vestiar la blocul alimentar, fiind respectate, în schimb, normele igienice. În final, conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Vâlcea a dispus interzicerea cazării în mansarda vilelor unde nu poate fi asigurat un microclimat corespunzător. Chiar dacă s-au încheiat controalele, taberele sunt în continuare monitorizate de inspectorii sanitari. La tabăra Cozia s-a constatat şi lipsa spaţiilor de depozitare a produselor alimentare. În mod normal, în urma sancţiunilor copiii aflaţi în tabără trebuiau trimişi acasă, dar administratorul a luat măsura ca aceştia să servească până una-alta masa la Hanul Cozia, aflat în apropiere. Prefectul de Vâlcea nu este însă de acord cu măsura. „Nu este normal să fie duşi copiii să servească masa într-un local frecventat de altfel de „fetiţe” seara.” – a spus aceasta. În schimb, reprezentanţii Direcţiei pentru Tineret Vâlcea susţin că nu există un astfel de pericol, deoarece servirea mesei se face mult mai devreme de ora când încep să apară clienţii deocheaţi. Centrul de Agrement pentru Tineret Cozia este amplasat pe drumul naţional 7, pe Valea Oltului, la Călimăneşti – Căciulata, în vecinătatea Mănăstirii Cozia, Vila Cozia are 80 de locuri în camere de 2-5 locuri, cu grup sanitar pe palier; Basarab are patru camere a câte două locuri; iar Lotru şi Oltul dispun de 25 de locuri cu camere de 2-5 locuri. Centrul de Agrement de la Căciulata este în aceeaşi staţiune, pe malul stâng al Oltului, având în componenţă vilele Condorul – compus din camere cu 6 locuri (la parter) şi 3 locuri (la etaj); Albatrosul şi Pescăruşul –patru camere cu 6 locuri. Vila Egreta are două camere cu 6 locuri.
Anda VLAD