Modificări „umanitare” ale codului rutier

0
82

 Modificări „umanitare” ale codului rutier

Zilele acestea a intrat în vigoare modificarea codului rutier, respectiv Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 69/28.06.2007, care a fost publicată în Monitorul Oficial 443 din 29.06.2007, prin care se completează şi se modifică anumite prevederi ale vechiului cod rutier, O.U.G 195/2002. Inspectorul şef adjunct al IPJ Vâlcea, comisarul şef Florian Marin a apreciat aceste modificări ale codului rutier drept „mai mult decât umanitare pentru şoferi”.

Gata cu examenele

Cea mai importantă modificare, şi cea care îi avantajează cel mai mult pe contravenienţi este că aceştia nu vor mai fi obligaţi să dea din nou examen pentru obţinerea permisului suspendat şi că îşi vor putea recupera permisul mult mai rapid. Nepromovarea testului sau neprezentarea conducătorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendării pentru o singură perioadă de 30 de zile, urmând ca la expirarea acesteia titularul să redobândească dreptul de a conduce. De asemenea, contestaţiile care privesc sancţiunile rutiere vor fi depuse direct la instanţă, iar poliţiştii vor putea aplica din nou sancţiuni pentru parcările neregulamentare. O altă modificare se referă la înţelegerea amiabilă în cazul accidentelor uşoare, prevedere care va intra în vigoare de la începutul anului viitor. Examenul auto nu mai este obligatoriu acum decât pentru obţinerea permisului înainte de termenul stabilit conform sancţiunii. Motocicletele şi scuterele neasigurate sunt alte probleme pentru Vâlcea, astfel că noua reglementare obligă la asigurarea acestora. Viteza maximă a rămas aceeaşi. Permisul de conducere nu se va mai schimba, ca până acum, la fiecare schimbare de domiciliu. De asemenea, în cazul maşinilor staţionate ilegal, agenţii de circulaţie pot dispune ridicarea acestora şi depozitarea în alte locuri, totul pe cheltuiala şoferului.

Bolnav psihic, sinucigaş

O altă noutate este legată de obligativitatea reprezentanţilor unităţilor medicale de specialitate de a anunţa imediat ce constată faptul că un conducător auto nu este apt pentru a şofa. „A fost şi la noi un caz de acest gen, un bolnav psihic cu acte, care era şi sub tratament, care s-a sinucis intnd cu maşina sub remorca unui tir. Am descoperit ulterior că el era în evidenţe şi nu ne anunţase nimeni. Până acum, această obligaţie revenea medicilor de familie, dar aceşti nu au nici ei de unde să ştie de fiecare dată când medicul specialist pune diagnosticul unui bolnav.” – a apreciat comisarul şef Ilie Voica, şeful SPR Vâlcea. S-a mai introdus de asemenea şi regula priorităţii de dreapta în intersecţiile cu circulaţie nedirijată. Pe drumurile naţionale şi europene din Vâlcea este interzis accesul animalelor sau a căruţelor şi animalelor de povară, precum şi a utilajelor agricole şi forestiere.  

Anda VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.