Patru ofiţeri de poliţie au murit în ultimul an în accidente de vânătoare
• După ce un ofiţer de poliţie a fost împuşcat mortal la Horezu, AJVPS Vâlcea, amendată cu 2.000 lei
Cele mai multe accidente de vânătoare din România au ca protagonişti ofiţeri de poliţie, armată sau oameni “influenţi” din domeniul afacerilor sau politicului. În ultimul an în România au murit împuşcaţi patru ofiţeri de poliţie, unul în judeţul Bihor, altul în Mehedinţi, în Iaşi şi unul în judeţul Vâlcea. La Vâlcea, pe lângă moartea la o partidă de vânătoare a cms. de poliţie Iulian Ilie, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Ilfov, în luna aprilie a mai avut loc un alt accident, în urma căruia, s-au împuşcat doi oameni, unul dintre ei fiind ofiţer SRI. În primul caz, AJVPS Vâlcea a fost amendată cu 2.000 lei, iar vânătorul vinovat a fost trimis în judecată, în libertate, pentru ucidere din culpă, în cel de-al doilea caz, partida de vânătoare a fost un braconaj sadea, iar cercetările au fost preluate de Parchetul Militar Bucureşti.
Mulţi oameni cu ştaif, fie din domeniul afacerilor, al politicienilor dar şi mulţi poliţişti vin în judeţul Vâlcea pentru a-şi încerca norocul la vânătoare. Unii cu acte în regulă, alţii la braconaj, cu toţii sunt mânaţi de instinctul de a împuşca. Fondul de vânătoare al AJVPS Vâlcea are o suprafaţă de 238.000 ha., iar numărul total al vânătorilor din judeţ este de 1012. Directorul Asociaţiei, Ion Antonescu, ne-a spus: “În anul 1986, în judeţul Vâlcea existau 2.700 de vânători, Numărul lor a scăzut de la un an la altul, iar acum noi ar trebui să ajungem la cifra de 980 de vânători. Suntem foarte aproape, iar noua lege a Armelor şi muniţiilor stipulează noi reglementări, astfel încât vânătorii să fie în funcţie de vânat şi suprafaţa cinegetică. Legile privind acordarea permisului sunt mult mai aspre şi foarte uşor se poate pierde permisul de port. Neplata taxelor, folosirea puştii în alte scopuri, braconajul, verificarea medicală care se face o dată la trei ani, pot lăsa vânători fără permis”.
Omul de afaceri care a împuşcat un poliţist, trimis în judecată pentru ucidere din culpă
Cu toate aceste măsuri, primii care par să nu respecte legea sunt chiar oamenii legii. În numeroasele accidente de vânătoare care au avut loc în judeţul Vâlcea de-a lungul anilor, au fost împuşcaţi, nu mortal, doi procurori, iar la fondul de vânătoare Horezu, în ultimul doi ani, au murit doi oameni. În luna decembrie 2006, omul de afaceri Alexandru Manea (44 ani) l-a împuşcat mortal pe cms. de poliţie, Iulian Ilie. “Cercetările noastre, ale poliţiei, au fost finalizate şi dosarul a plecat în instanţă, autorul urmând să primească pedeapsa pentru ucidere din culpă”, ne-a spus adj. IPJ Vâlcea, cms. şef Nicolae Sărdărescu. După încheierea partidei de vânătoare, la care au participat mai mulţi ofiţeri din IGP, cei doi protagonişti au tras simultan într-un mistreţ hăituit de câinii de vânătoare, care a trecut printre ei. Întâmplarea a făcut ca după ce vânaseră doi mistreţi, câinii de vânătoare să aducă în bătaie un altul. Au tras simultan şi aşa se face că ofiţerul a fost împuşcat din lateral, cu o carabină semiautomată, calibrul 9,03 marca Browing, armă de vânătoare foarte puternică. Cel care l-a împuşcat, Alexandru Manea, era un om de afaceri din Slatina-Olt, prieten de-al victimei. Pentru că sângele provenit din secţionarea arterei femurale nu a putut fi oprit, în maşina Salvării, cms. Ilie Iulian simţind că viaţa i se termină a spus ultimele cuvinte: “Mă duc, mă duc!”. În drum spre spitalul din Râmnicu Vâlcea, bărbatul a decedat. După acest incident AJVPS Vâlcea a fost amendată de ITM Vâlcea, cu suma de 2.000 lei, amenda fiind contestată la Judecătorie. “Dacă în contul tuturor şoferilor care comit accidente rutiere ar primi amenzi ACR-ul, ar fi un dezastru, mai ales că vânătorii implicaţi nu erau vâlceni”, spun surse din cadrul Asociaţiei.
Ofiţerul SRI a participat la un braconaj sadea
Că mulţi oameni ai legii puşi să respecte legea sunt primii care nu o respectă legea, este şi cazul accidentului de vânătoare din luna aprilie, din comuna Budeşti, unde printre victime s-a numărat şi un subofiţer SRI. Secretomania instituţiei Servicilor a fost pe măsură, iar AJOFM Vâlcea abia zilele acestea a primit o adresă prin care să specifice dacă a fost vorba de o vânătoare organizată sau de braconaj. Un lucru este foarte clar! Incidentul ce a avut loc în comuna Budeşti, la ora 24, iar orice eveniment de vânătoare legal, se desfăşoară de la răsăritul până la apusul soarelui, restul e braconaj. Cms. şef Sărdărescu ne-a spus că a fost declinată competenţa la parchetul Militar Bucureşti. Vânătorul braconier Florin Băiaşu (43 ani) zice că s-a împiedicat, şi arma pe care o avea pe umăr i-a căzut şi s-a descărcat, accidentându-l grav atât pe proprietarul puştii cât şi pe un alt coleg de vânătoare, subofiţerul Adrian Pârvu (41 ani). Cei doi răniţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean Vâlcea, Băiaşu fiind supus ieri unei intervenţii chirurgicale pe secţia ATI a spitalului, el fiind diagnosticat cu fractură deschisă la cubitus antebraţ. Subofiţerul SRI a suferi multiple plăgi împuşcate cu alice, în ambele coapse, fiind transportat la Spitalul SRI din Bucureşti. La vânătoare, unul dintre vânători şi-a pierdut două degete, iar altul s-a ales cu niscaiva alice şi într-o zonă inghino-scrotală, sensibilă genului masculin.
Dorel ├×ÎRCOMNICU