Expoziţie veninoasă unicat la Râmnicu Vâlcea
Reptile uriaşe „cazate“ la Muzeul de Istorie
Şerpi veninoşi, iguane ţepoase, crocodili fioroşi, ţestoase neastâmpărate şi scorpioni ameninţători sunt doar câteva din speciile care au “invadat” Muzeul de Instorie din Râmnicu Vâlcea. Expoziţia s-a născut din pasiunea unui arădean pentru reptile, unele dintre ele unicat în ţară. Hrănite cu şoareci, cu peşti, hălci de carne de vită sau cu găini, târâtoarele fac deliciul multor vizitatori, curioşi să le vadă şi dacă s-ar putea chiar să se pozele cu… exponatele.
După ce au dat nas în nas cu Ben Laden, Hitler dar şi vedete de film din toate timpurile, în cadrul unei expoziţii cu figurine din ceară, vâlcenii pot admira timp de o lună, la acelaşi Muzeu de Istorie din Râmnicu Vâlcea, o inedită expoziţie de reptile. Deşi temători la intrarea în încăperea ce adăposteşte târâtoarele, în cele din urmă zecile de vizitatori, cei mai mulţi elevi de la diverse licee din municipiu, se înghesuie să se pozeze în faţa terariilor cu reptile achiziţionate din toată lumea. Aici pot fi admirate specii precum cobra scuipătoare de venin, crocodilul de Nil, botezat “Jimy”, iguane, scorpioni, şerpi cu clopoţei, vipere, tarantule, dar şi “nevinovate” broaşte ţestoase, singurele care nu-ţi trezeau fiori reci pe şira spinări când de postai în faţa lor. După ce fac primii paşi, curioşii sunt întâmpinaţi de un “pitonaş” care nu măsoară decât cinci metri şi cântăreşte în jur de câteva sute de kilograme. “Pitonul reticulat este cel mai bătrân exponat al nostru. A crescut în captivitate, fiind prntre primele animale aduse de patronul nostru, în urmă cu 12 ani. Acum şarpele năpârleşte şi nu suportă lumina blitzurilor şi nici să fie deranjat. Deşi nu este veninos este foarte agresiv. Odată pe lună este poftit la masă. Înfulecă pe nerăsuflate, dintr-o înghiţitură vreo trei-patru găini, cu fulgi cu tot”, spune Marin Şiclovan, îngrijitorul animalelor. Vis a vis de monstrul încolăcit trândăvea într-un terariu… cu piscină, crocodilul Jimy, în vârstă de opt ani. Orginar din Africa, Jimy este un gurmand, preferând peştii şi niscaiva hălci de carne de vită sau porc. Deşi acum măsoară aproape doi metri, crocodilul de Nil este în plină creştere, iar administratorii se gândesc încă de pe acum că vor trebui să-i facă o casă mai mare.
Cobra din Sudul Africii, doar două exemplare în lume
Proprietarul celor 80 de exponate de reptile este arădeanul Sternbhrubel Istvan, un bărbat acum în vârstă de 40 de ani. Mama lui fiind profesoară de biologie a insuflat fiului ei pasiunea pentru reptile. Aşa se face că Istvan a bătut drumurile Germaniei şi Ungariei pentru impresionanta colecţie. printre exponatele sale se numără şi o cobră din Sudul Africii, în lume nefiind decât două exemplare de acest gen (cealaltă cobră se află în Elveţia). Expoziţia de reptile este una itinerantă, deschisă publicului larg din toată ţara, cei mai captivaţi fiind copiii şi adolescenţii. “Într-una din zilele săptămânii trebuie să le dăm mâncare. Atunci nici un vizitator nu trebuie să fie în preajmă. Animalele au nevoie de o linişte desăvârşită ca să servească masa. În caz contrar nu se apropie de hrană!”, spune îngrjitorul. Transportul reptilor este o operaţiune extrem de delicată. Fiecare exponat se pune în saci care se leagă la gură şi apoi este “depozitat” în cutii speciale, fiind plimbate cu camionul. Terariile, sunt asemănătoare unor acvarii, în care reptilele stau nemişcate, ca-ntr-o vitrină. Din când în când, zgomotul şerpilor cu clopoţei atrage atenţia vizitatorilor, care nu de puţine ori încearcă să le provoace vigilenţa. “Şerpii nu se ataşează niciodată de o persoană anume. Se poartă la fel de rece şi nu fac diferenţa între cine le dă mâncare sau oricine altcineva. Trebuie să te porţi precaut cu ei!”, spune Marin Şiclovan. Dincolo de aversiunea multor oameni faţă de aceste animale, legendele spun că pielea şarpelui regal poartă noroc celui ce poartă o bucăţică în buzunar. Am primit şi noi un astfel de talisman şi promitem că vom juca la loto.
Dorel ├×ÎRCOMNICU