Regulile UE au ajuns în bătăturile ţăranilor din Budeşti!
Păsările slobode sunt confiscate şi eutanasiate
├×ăranii din Budeşti au acum o nouă îndeletnicire. Ei trebuie să păzeazscă cu străşnicie ca nici o orătanie din curte să iese pe drumul comunal. Nu de alta, dar au primit înştiinţări că dacă vreun picior de pasăre va ciuguli pe zoana din imediata vecinătate a gospodăriilor, aceasta va fi confiscată, gazată şi proprietarul păsării va primii o amendă straşnică, între 50 şi 100 lei. La drumul mare, pe stâlpii de iluminat public au apărut panouri cu “surpriza” pe care le-o face edilul localnicilor. Primarul a fost primul amendat din comună, pentru câteva răţuşte care au ieşit prin gard şi ciuguleau din iarba din faţa porţii.
Comuna Budeşti se află la doar şapte kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. Despărţită de oraş de apa Oltului, budeştenii văd de pe dealuri, panorama civilizaţiei. Un of adânc li s-a pus ca un ghimpe în inimă, când au aflat că păsările din bătătură nu mai au voie să iese printre uluci şi să ajujngă pe drumul comunal. Cei mai mâniaţi sunt locuitorii din satul Barza, unde creşterea gâştelor este o tradiţie, nămărul gâgâitoarelor depăşeşte câteva mii. Ioana Ilina, la cei 77 de ani, îşi spune cu năduf nemulţumirea: “Ce mai e muică şi cu Europeana (U.E., n.r.) asta, că nu ne mai lasă nici cu păsările şi nici cu porcii sau vitele în afara curţii! Nu vedeţi ce mare a crescut iarba pe zoană, că nu mai are cine să o pască. Când se lasă înserarea mai scot oamenii o ţâră vaca la păscut, dar dacă-i prinde, e bai mare!”, spune femeia care se grăbea să ajungă la o rudă din satul vecin. De la un capăt la altul al comunei nici urmă de animal sau pasăre. Doar berzele foarte numeroase aşezate în cuiburi pe stâlpii dem iluminat public, par să nu respecte regulile jocului. Gheorghe Albu, la cei 71 de ani, spune că e binevenită o astfel de regulă. Nu de alta dar pe izlazul comunal, înainte de a se deschide sozonul la păşunat, gâştele mâncau până şi ultimul fir de iarbă.
Primarul amendat cu 300 lei pentru câteva orătănii
Primul care a fost amendat cu suma de 300 lei pentru câteva orătănii lăsate de izberlişte a fost chiar edilulul comunei, Gheorghe Mirea, care este şi şeful Comandamentului Epizotic. “Deşi am realizat cea mai bună documentaţie în privinţa respectrii Ordinului 87/2006, cei de la Direcţia sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Vâlcea, mi-au dat amendă 300 lei, pentru că au găsit în tot satul, cinci raţe, şase gâşte şi câteva găini care ieşiseră, printre uluci, din curţile gospodarilor. Ca să intrăm în legalitate, eu am trimis informări scrise fiecărui localnic şi am pus panouri vizibile, la şosea, ca oamenii să nu mai lase păsările şi animalele slobode”. pe un panou la intrarea în Primărie este un anunţ adresat tuturor proprietarilor de animale, pe care scrie negru pe alb: “Având în vedere informaţiile furnizate de Comandamentul Epizotic judeţean Vâlcea, trebuie intreprinse în regim de urgenţă toate măsurile necesare pentru evitarea unei epidemii, comuna Budeşti fiind una dintre localităţile ţintă pentru supravegherea păsărilor în ceea ce priveşte gripa aviară. În acest sens, este imperior necesar în a ţine păăsrile închise, fiind interzisă circulaţia acestora în afara curţilor şi a anunţa imediat medicii veterinari (…). Toate păsările existente în afra gospodăriei vor fi considerate fără stăpân, acestea se confiscă şi se eutanasiază fără a se acorda despăgubiri, conform Ordinului nr. 87/2006”.
Dacă la început s-a intenţionat săparea ueni gropi comune pentru îngroparea păsăretului confiscat, în cele din urmă, primarul Mirea a găsit o altă soluţie: „Avem contract cu o societate din Ploieşti care să strângă animalele şi păsările moarte, iar în cazul celor vii, acestea vor fi gazate de angajaţii aceleiaşi societăţi în recipiente speciale.” De teama de a nu amendaţi şi lăsaţi şi fără păsări, budeşteni stau cu ochiipe păsări, mai ceva decât pe butelie.
Dorel ├×ÎRCOMNICU