Unde este colaborarea între instituţii?
Colaborarea între autorităţile vâlcene este minunată, dar lipseşte cu desăvârşire. Dacă şefii aceleiaşi instituţii nu reuşesc să se înţeleagă între ei, ce mai putem spune despre relaţiile dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Râmnicului, spre exemplu? Atâta timp cât preşedintele CJ, Dumitru Buşe şi vicepreşedinţii acestei instituţii, Ion Cîlea şi Nicolae Pătru nu contenesc să se atace de câte ori au prilejul, de ce am avea pretenţia ca Mircia Gutău să colaboreze, aşa cum ar fi normal, cu şeful CJ? Aceeaşi relaţie încordată este între Prefectură şi Consiliul Judeţean sau între Prefectură şi Primăria Râmnicului, chiar dacă în acest ultim caz lucrurile par a se fi schimbat oarecum în ultimele luni.
În rândurile care urmează mă voi referi la recentele schimburi de replici între preşedintele CJ, Dumitru Buşe şi primarul Râmnicului, Mircia Gutău. Pretextul de la care a plecat micul război între cei doi a fost reprezentat de o idee a şefului CJ, de a realiza o aşa-zisă zonă metropolitană, care să cuprindă Râmnicul şi staţiunile învecinate. Mircia Gutău nu a pierdut prilejul şi a catalogat iniţiativa şefului CJ drept un vis frumos, pentru care nu există însă bani. În replică, Buşe i-a recomandat lui Gutău să nu mai trateze primăria ca pe o proprietate privată şi să asculte cu mai mult respect ideile colegilor din administraţie. Atâta i-a trebuit primarului, care a ironizat alte două proiecte ale Consiliului Judeţean, privind noul sediu al Teatrului „Anton Pann” şi Centrul Expoziţional de la Seaca.
Acest mic episod, decupat parcă din Caragiale, nu face altceva decât să demonstreze haosul care domneşte în viaţa politică şi administrativă a judeţului, şi nu numai. Fărâmiţarea pe partide a puterii la nivel local a creat adevărate rupturi de comunicare între şefii de instituţii. Avem un preşedinte de Consiliu Judeţean care reprezintă Partidul Conservator, avem doi vicepreşedinţi din partea PSD şi PRM. Pe de altă parte, Gutău a fost ales pe listele PD şi este susţinut în continuare de acest partid. Este foarte clar că această configuraţie politică a conducerilor acestor instituţii nu creează în nici un caz premisa unei relaţii normale, măcar la nivel declarativ. Fiecare face ce-i trece prin cap, fără a exista un plan relaţional firesc privind dezvoltarea durabilă a localităţilor judeţului.
Cel care pierde în tot acest joc politic este nimeni altul decât cetăţeanul. Pentru că politicienii care conduc judeţul şi localităţile acestuia nu vor să lucreze împreună, proiectele importante riscă să rămână la stadiul de simple proiecte. Orgoliile liderilor politici sunt de multe ori mai importante decât interesul general. Micile răfuieli nu fac altceva decât să subordoneze interesul general celui personal. Absenţa unui dialog civilizat la aceeaşi masă a şefilor de instituţii conduc permanent la derapaje în actul de administraţie. Din tot acest circ nu câştigă decât paginile de scandal ale ziarelor. Cetăţeanul care asistă la răfuielile politicienilor nu poate decât să clatine din cap şi să-şi dea seama încă o dată că degeaba merge la vot din patru în patru ani. Nu se schimbă decât şefii instituţiilor statului iar metehnele rămân aceleaşi, de la un mandat la altul. În loc să se preocupe de îmbunătăţirea vieţii celor care i-au ales, politicienii preferă de multe ori circul mediatic, din care nimeni nu are de câştigat. În loc să-şi piardă vremea cu astfel de practici, politicienii ar trebui să lase la o parte orgoliile personale şi să pună mâna pe muncă. Nu de alta, dar în judeţul ăsta sunt multe de făcut.
• Octavian HER├×A