Primarul din Mateeşti, recordman absolut la numărul de dosare penale
• În unele cazuri, poliţiştii au stabilit că reclamaţiile erau întemeiate, iar în altele nu
Primarul comunei Mateeşti, Nicolae Stănişor deţine un record absolut pentru zona de sud a ţării, în privinţa … dosarelor penale la poliţie. Din cauza unor tensiuni permanente între edil şi consilierii din comună, acesta a fost reclamat de nenumărate ori la poliţie pentru comiterea unor fapte penale. În unele cazuri, poliţiştii au stabilit că reclamaţiile erau întemeiate, iar în altele nu. Între timp, între primar şi consilieri, poliţiştii din localitate şi reprezentanţii Ocolului Silvic sunt tensiuni permanente, materializate în … dosare penale. „Este singurul caz de acest fel, când un primar are atâtea reclamaţii. Am mai avut cazuri, nu aşa de multe, într-adevăr, dar în acest caz au fost şi confirmate unele dintre reclamaţii, ceea ce de obicei nu se întâmplă” – spune şeful Poliţiei Horezu, subcomisarul Constantin Buşi. Reclamaţiile au început să curgă încă din 2005, pentru diferite fapte penale, cum ar fi abuz în serviciu, falsuri, abuz în serviciu şi multe altele. Tensiunile pornesc de fapt din raţiuni politice, în Primăria Mateeşti fiind în prezent două „tabere”, una care ţine cu actualul primar, iar cea de-a doua de partea fostului edil. „Din 2005 şi până în prezent am avut în lucru în jur de 13 dosare penale, cu diferite fapte, unele de abuz în serviciu, altele pentru fals, uz de fals, abuz contra intereselor persoanelor, purtare abuzivă şi altele. În şase dosare s-a dat neînceperea urmăririi penale, cinci sunt încă în lucru, iar în două cazuri s-au aplicat sancţiuni administrative, conform articolului 18, indice 1. În anul 2004 am mai avut în lucru două dosare cu sancţiuni administrative.” – a precizat subcomisarul Constantin Buşi, şeful Poliţiei Horezu.
A retrocedat terenul de sub singurul bloc din localitate
Printre altele, primarul comunei Mateeşti a fost reclamat penal după ce a retrocedat în natură un teren aflat în centrul comunei, chiar în faţa sediului primăriei, pe care este construit în prezent un bloc de locuinţe. Locatarii blocului respectiv s-au sesizat şi l-au reclamat la poliţie pe primar atunci când s-au trezit să terenul de sub blocul unde locuiau fusese dat … fostului proprietar, care obţinuse şi titlu de proprietate. În acest caz, primarul este cercetat pentru abuz în serviciu. Printre părţile vătămate se numără şi Nicoleta Boiangiu, dar reclamaţia a fost făcută în nume colectiv, de toţi proprietarii. „În blocul respectiv sunt spaţii ale cooperativei de consum, spaţii comerciale şi apartamente. Blocul a fost construit de stat. După Revoluţie oamenii şi-au cumpărat apartamentele, la cerere şi aveau dreptul normal la o cotă parte indiviză din teren. Primarul a validat însă terenul şi s-a restituit în natură fostului proprietar. Proprietarii au solicitat şi în instanţă anularea titlurilor de proprietate.” – a spus comisarul Niculina Beleţ, ofiţer specialist de poliţie rurală la Poliţia Horezu.
„Blocul nu are autorizaţie de construcţie”
Primarul din Mateeşti spune însă că blocul cu pricina nu are autorizaţie de construcţie şi că el a retrocedat terenul în natură, să nu se trezească apoi că trebuie să-l despăgubească el pe proprietar. „Blocul nu este obiectiv de stat, ci privat şi nu are autorizaţie de construcţie. Proprietarului de drept, Goşea i-a fost demolată casa în 1985 şi nu a fost despăgubit în nici un fel. De ce să bage statul bani în aşa ceva? Să se descurce proprietarii de apartamente şi cei de spaţii comerciale cu omul. Unităţile comerciale de acolo nu plătesc impozite la stat.” – spune primarul. Proprietarul terenului de sub singurul bloc din localitate, Gheorghe Goşea spune că el are terenul numai pe hârtie, deoarece nu ştie acum cum să se descurce cu oamenii. „Mi-a fost demolată casa în 1974 şi am rămas pe drumuri cu cinci copii. Am fost nevoit să cumpăr în 76 – 77 altă casă, cu bani împrumutaţi de la bancă, am moştenit terenul după mama mea, Constanţa şi nu m-a despăgubit nimeni.” – spunea omul.
Reclamaţie de … sechestrare de persoane, depusă de consilieri
Datorită atâtor dosare penale, primarul se pare că a ajuns să îi ameninţe şi pe poliţiştii din localitate. „Avem 7 – 8 posturi de poliţie care stau cu chirie în diverse locaţii. În cazul postului de la Mateeşti, care se află în sediul Primăriei, angajaţii noştri sunt ameninţaţi zi de zi cu evacuarea, întrucât primarul are o serie de dosare pe rol…” – a spus comisarul şef Nicolae Sărdărescu, adjunctul şefului IPJ Vâlcea. O altă reclamaţie depusă de consilieri, care nu s-a confirmat în urma cercetărilor priveşte … faptul că aceştia ar fi fost sechestraţi de primar în sediul instituţiei. Reclamaţia pentru sechestrare de persoane şi lipsire de libertate a fost depusă de 5-6 consilieri locali adepţi ai fostului primar, Ion Marin şi nu s-a confirmat în timpul cercetărilor. De asemenea, un alt dosar a privit amenajarea unui drum spre satul Copăciş, pe terenul Ocolului Silvic Horezu şi cazuri în care primarul le-a dat acordul localnicilor să tai lemne pentru foc fără acordul Ocolului.
Anda VLAD