Muzeul Viei şi Vinului – în pericol de retrocedare

0
102

Muzeul Viei şi Vinului – în pericol de retrocedare

 

• Primarul se laudă că va amenaja alt muzeu, pe banii lui dacă este cazul

• Simbol al localităţii, muzeul este unic în Europa

Muzeul Viei şi Vinului din Drăgăşani este în pericol de dispariţie, după ce, în ultima perioadă clădirea a fost cerută în natură de mai multe persoane. Muzeul a fost până nu demult în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar acum a fost pasat administraţiei locale din Drăgăşani, care a rămas să se descurce cu solicitanţii.

Mai mulţi pretendenţi pentru aceeaşi clădire

În acest moment, reprezentanţii Primăriei Drăgăşani analizează încă cererea moştenitorilor fostului proprietar al muzeului, Dumitru Popescu. Aceştia nu sunt însă singurii care au cerut retrocedarea în natură a clădirii. „Am avut un dosar conform Legii 112/1995, la cererea de retrocedare a Ştefaniei Bărăgan, moştenitoarea autorului Dumitru Popescu. Prin hotărârea Comisiei Judeţene s-a recomandat ca moştenitoarea să primească despăgubiri băneşti. A mai fost o solicitare de retrocedare din partea unei alte persoane, Ioana Vârtej, dar aceasta nu a putut dovedi calitatea de moştenitoare. Muzeul a trecut în proprietatea statului prin Decretul 92/1950, poziţia 252. O perioadă, Muzeul Viei şi Vinului a fost secţie a Muzeului Judeţean Vâlcea. În 2006, Primăria Drăgăşani şi-a manifestat intenţia de a înfiinţa acolo un muzeu al viei şi vinului, aşa că în acest moment clădirea este în administrarea Consiliului Local Drăgăşani. Anul trecut a fost luată hotărârea de înfiinţare a muzeului cu acest specific, şi le trebuia clădirea pentru acest imobil” – a precizat Ion Manolea, directorul Direcţiei Administraţiei Locale din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea.

Negocieri cu moştenitorii

 

Pe de altă parte, primarul municipiului Drăgăşani, Gheorghe Iordache a spus că în prezent se analizează actele, după care urmează negocieri cu moştenitorii. „Avem o cerere de retrocedare, dar, conform legislaţiei în vigoare, chiar şi dacă va câştiga clădirea în natură proprietarul este obligat să ne-o lase la dispoziţie încă trei ani, mai ales că s-au făcut şi investiţii acolo. Între timp, Ştefania Bărăgan, cea care a depus cererea iniţială a vândut dreptul de moştenire unei alte persoane, un nepot, iar noi facem cercetări să vedem dacă documentele pe care le deţine respectivul sunt reale. El a primit deja bani de la Consiliul Judeţean pentru clădire, vreo 300 de milioane în 1994, dar nu este mulţumit. O să negociem cu el. dacă ne convine preţul bine, dacă nu, vom vedea. Dacă va cere prea mult va rămâne cu clădirea.” – spune primarul Drăgăşaniului, Gheorghe Iordache. Potrivit referentului muzeal Mariana Ancuţa, ultimul proprietar de drept al clădirii ar fi fost Emil Bărăgan, care ar fi primit şi despăgubiri pentru clădire. „Litigiul cu Emil Bărăgan nu s-ar fi încheiat nici acum dacă nu ar fi intervenit decesul acestuia, în vara anului trecut, ceea ce a dus la casarea dosarului. Muzeul Judeţean Vâlcea a susţinut şapte ani litigiul cu fostul proprietar, singurul ale cărui drepturi nu le contesta nimeni.” – spune referentul muzeal. O variantă surprinzătoare a situaţiei este şi faptul că, se pare cererea de retrocedare care este analizată acum de Primărie ar fi fost depusă în acelaşi timp în care …. Muzeul Judeţean Vâlcea se judeca cu Emil Bărăgan, proprietarul de drept. Clădirea a fost construită de altfel de Dumitru Popescu, în anul 1930.

 

„Voi dona eu bani pentru muzeu”

 

Primarul mai spune că nu a ştiu în momentul când a apărut intenţia de amenajare a unui muzeu în clădirea respectivă, situată la intersecţia străzilor Gib Mihăescu cu Tudor Vladimirescu faptul că aceasta era revendicată, şi că a aflat abia după două luni. „Clădirea a fost preluată de la Consiliul Judeţean, dar printr-o chestie destul de neserioasă. L-au plasat Primăriei ca să scape de eventualele litigii care ar fi putut apărea pe rol. Noi nu am ştiut că fusese revendicat. Eu, oricum, nu voi lăsa Drăgăşaniul fără muzeu. Sunt un mare viticultor şi, în caz că pierdem clădirea pot să donez 3-4 miliarde din banii mei pentru a cumpăra io altă clădire pentru muzeu.” – mai spune primarul Drăgăşaniului. În ultima perioadă, administraţia locală a investit destul de mult în respectiva clădire. Lucrările de renovare şi de reparare a zidăriei au început încă din vara trecută. Muzeul Viei şi Vinului a fost înfiinţat însă din luna mai a anului 1983. Prima încercare de organizare a unui astfel de muzeu la Drăgăşani a fost în 1957. Acum 50 de ani muzeul nu avea însă o specializare anume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.