Investitorii încep să vină la Ocnele Mari

0
74

 Investitorii încep să vină la Ocnele Mari

• Oraşul a pierdut o parte dintre locuitori, dar a câştigat oportunităţi de investiţii

După ce tavanul cavernei din satul ├×eica s-a prăbuşit la Ocnele Mari, în 2001, investitorii au fugit de zona respectivă, De câtăva vreme însă tot mai mulţi oameni de afaceri şi-au exprimat dorinţa de a investi în zonă. Oraşul este unul sărac, iar localnicii care au mai rămas în zonă sunt acum lipsiţi chiar şi de vechile lor surse de venit, adică de banii de la turiştii care veneau vara la ştrandurile din localitate. Din cauza instabilităţii zonei, turiştii au ocolit staţiunea în ultima perioadă.

Cei mai mulţi localnici – angajaţi în exploatarea sării

Cea mai importantă activitate economică din Ocne este la ora actuală cea desfăşurată de Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, de exploatare sare gemă şi sare în soluţie. În Ocnele Mari Întreprinderea Minieră are angajaţi 300 de oameni, majoritatea fiind localnici. De altfel, tradiţia exploatării sării la Ocne datează de zeci de ani în zonă. Zăcământul de sare, situat la 12 kilometri de Râmnicu Vâlcea, ca şi Salinele Ocnele Mari, sau Ocna Mare, cum i se mai spunea, sunt amintite în numeroase documente şi scrieri vechi, De aici se aprovizionau cu sare nu numai Oltenia, Banatul şi partea de vest a Transilvaniei, ci şi Bazinul Adriatic al Peninsulei Balcanice. Aici s-au introdus pentru prima data, în anul 1845 metode de exploatare cu camere trapezoidal, iar după 100 de ani, în anul 1960 au început să funcţioneze primele sonde de extragere a sării prin dizolvare. „În zonă sunt multe societăţi care au sediul în Vâlcea, şi aici nu plătesc prea mult la bugetul local.” – spune primarul localităţii, Radu Gheorghe.

Proiecte industriale şi turistice

Primarul localităţii, Gheorghe Radu a spus că mai mulţi agenţi economici din domeniul zootehnic, turistic, din domeniul producţiei sau industriei uşoare au început să se intereseze de zonă. „Avem un ONG care vrea să înfiinţeze o bază de tratament, un ONG care sprijină victimele accidentelor de circulaţie, şi ideea lor mi se pare una de bun augur. Am pierdut însă investitori importanţi în turism şi încălţăminte. Sunt însă încrezător că tinerii care au plecat în număr foarte mare afară, la muncă, într-o zi se vor întoarce şi vor ajuta la relansarea turismului în zonă” – spune primarul Radu. De asemenea, mulţi dintre localnici au întocmit proiecte agroturistice. Singurele speranţe ale administraţiei locale şi ale localnicilor ar fi ca situaţia prăbuşirilor de teren să se clarifice, oamenii să se liniştească, iar în zonă să poată ajunge investitori serioşi. „Suntem acum în tratative cu o firmă din Norvegia, pentru care intenţionăm să concesionăm mai multe terenuri de aici şi care intenţionează să relanseze turismul în zonă. Au fost solicitate cele două lacuri cu apă dulce de la Ocnele Mari şi Ocniţa, mai avem o societate care a cerut concesionarea izlazurilor pentru dezvoltarea unor ferme zootehnice puternice. Una dintre societăţi a achiziţionat deja saivanele de la Mihăeşti, au 2-300 de capre, păsări, raţe, măgari acolo, iar o parte dintre terenuri sunt în localitatea Ocnele Mari. Putem se ne întindem şi la 140-150 de hectare de teren.” – speră primarul.

În proces pentru plata concesiunii terenului

Între Primărie şi Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea există însă un conflict mocnit, din cauza neînţelegerilor cu privire la plata dărilor către administraţia locală, care urmează să se rezolve în instanţă. „Suntem în proces cu Întreprinderea Minieră pentru plata concesiunii unor terenuri pe cale le folosesc în acest moment. „Noi am avut acordul Primăriei înainte de 90. Atunci nu se făceau acte prea multe, se mergea pe înţelegere. Tariful pe care îl cer ei pentru concesiune, 4 miliarde este foarte mare, am da faliment.” – spune directorul Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea, Constantin Tănăsie. Pe de altă parte, primarul este hotărât să facă ordine. „Inginerii de la Întreprinderea Minieră au fost primari înainte şi au rezolvat situaţia proprietăţii în timp destul de scurt, dar exploatează mai mult teren decât deţin în titlul de proprietate. Am avut până acum un sistem fragil, nu am putut pune piciorul în prag, dar acum avem doi specialişti şi încercăm să punem la punct problemele.” – spune primarul staţiunii, Radu Gheorghe.

Anda VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.