Vizita liberalului în judeţul Vâlcea a fost una maraton
Premierul Tăriceanu, tur de forţă electorală
În cursul zilei de maţi, 7 noiembrie, premierul Călin Popescu Tăriceanu a efectuat o vizită în judeţul Vâlcea, la invitaţia Organizaţiei Femeilor Liberale Vâlcea. Pe parcursul a mai bine de 8 ore, prim-ministrul a vizitat o serie de localităţi, obiective economice şi a avut întâlniri cu autorităţile locale, dar şi cu conducerea PNL Vâlcea. Vizita a avut aşadar două componente: una administrativă şi alta politică. Pe parcursul întregii zile, Tăriceanu nu a fost slăbit de ziarişti, care l-au „urmărit” pretutindeni. Mai puţin la Horezu, unde premierul s-a deplasat cu elicopterul…
Mobilizare generală
Încă de la primele ore ale dimineţii, forfoteală mare în Râmnicu Vâlcea. În toate intersecţiile importante – poliţişti mobilizaţi pentru a controla circulaţia, în faţa Prefecturii Vâlcea – zeci de persoane adunate pentru a-l întâmpina pe premier. Aşa cum era de aşteptat, majoritatea directorilor de instituţii liberali au lăsat baltă treburile administrative şi s-au înghesuit la Prefectură pentru a-l întâmpina pe Tăriceanu. Acestora li s-au alăturat şi alţi şefi de instituţii, toţi participând la o şedinţă a Colegiului Prefectural. Toată lumea s-a îmbrăcat la ţol festiv, pentru a face impresie bună. Premierul a apărut la Prefectură în jurul orei 9:45, fiind însoţit de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, secretarul de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre, precum şi de senatorul liberal Norica Nicolai. Înalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi de către conducerea judeţului, reprezentată de prefectul Anuţa Handolescu, subprefectul Radu Renga şi preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Nu au lipsit însă nici viceprimarul cu atribuţii de primar al Râmnicului, Constantin Monceanu, deputatul PNL Emilian Frâncu, precum şi alţi liberali fruntaşi. După o scurtă întrevedere cu oficialităţile judeţului, Tăriceanu a participat la o întâlnire de lucru cu prefectul, reprezentanţii Primăriei Râmnicului, precum şi cu şefii serviciilor deconcentrate din judeţ. La finalul acestei întrevederi, la care presa nu a avut voie să participe, premierul a dat o scurtă declaraţie de presă. Acesta a sfătuit autorităţile locale să-şi îndrepte eforturile către conceperea şi transpunerea în practică a proiectelor finanţate cu fonduri europene. Tăriceanu a subliniat faptul că trebuie gândite liste de priorităţi, mai ales în perioada post-aderare.
Pâine cu sare şi promisiuni europene
În mare viteză, coloana oficială s-a deplasat în comuna Muereasca, acolo unde premierul a fost aşteptat, în faţa primăriei, de toată suflarea localităţii. Sute de oameni s-au înghesuit să-l vadă pe şeful Executivului, aflat pentru prima oară în mijlocul lor. Sătenii nu s-au sfiit să-l bombardeze pe premier cu întrebări, dar mai ales să se plângă de problemele traiului zilnic. Timp de câteva minute, Tăriceanu a discutat cu cetăţenii despre pensiile prea mici, dar şi despre problemele generale ale comunei. Prim-ministrul i-a asigurat că guvernul pe care-l conduce face toate eforturile pentru ca pensiile să crească treptat, însă nu i-a convins pe cei mai mulţi dintre interlocutori. Ca şi la Prefectură, şeful Guvernului le-a vorbit oamenilor despre integrarea europeană şi i-a sfătuit să aibă răbdare. Sfaturile şi observaţiile au fost oferite în timp ce premierul degusta din plin pâinea şi sarea cu care a fost întâmpinat. Înfometaţi, şi ceilalţi membri ai cabinetului s-au înfruptat din pâinea împletită, spre încântarea organizatorilor. A urmat o discuţie de circa 20 de minute în incinta primăriei, recent renovată, cu primarul comunei Muereasca, dar şi cu stareţul Mânăstirii Frăsinei. În acest fel a aflat premierul că localitatea are nevoie urgentă de alimentare cu apă, al cărei cost se ridică la circa 38 miliarde lei, iar Mănăstirea Frăsinei de asfaltarea drumului care o leagă de DN7. Problemele comunei nu se opresc însă aici: premierul a fost informat că în localitate nu există semnal GSM iar telefonul fix este un lux.
Gafă electorală
A urmat o scurtă vizită la micuţa grădiniţă din comună. Aici, Tăriceanu a stat de vorbă cu micuţii iar femeile liberale, în frunte cu Svetlana Preoteasa, au împărţit cadouri copiilor. Gest admirabil, dacă Svetlana Preoteasa nu le-ar fi spus micuţilor că darurile le sunt oferite de… Partidul Naţional Liberal! Gestul a fost taxat chiar şi de către membrii PNL, care l-au catalogat ca fiind o gafă.
Spitalul şi liceul Horezu vor fi terminate anul viitor
La Horezu primul ministru a primit de la primar cadou câteva obiecte de ceramică şi a fost informat despre problemele cele mai stringente ale localităţii. „Problemele cele mai grave cu care ne confruntăm aici sunt faptul că avem aici cel mai mare liceu din Oltenia, care poate găzdui 2200 de elevi, la care lucrările trenează de 10 ani. În aceeaşi situaţie este şi spitalul, cu 155 de paturi, care are arondate 20 de localităţi, adică 70.000 de oameni. Spitalul este început de 13 ani şi nu a fost terminat până acum. Eu cred că vom primi sprijin şi vom finaliza lucrările, pentru că nu poţi să ajungi la Vâlcea fără a merge şi la Horezu, la olari.” – a spus primarul de la Horezu, Gheorghe Niţă. Premierul a promis că va ajuta municipalitatea de la Horezu să finalizeze cele două proiecte importante. „Liceul este în stadiu mai bun decât spitalul. Ambele obiective vor fi terminate anul viitor, dar un liceu nu presupune doar finalizarea construcţiei, ci şi dotarea cu aparatură şi echipamente moderne. Sănătatea şi învăţământul sunt două domenii în care vom investi mulţi bani, sunt prioritare pentru România.” –a precizat premierul Tăriceanu. Tăriceanu nu a plecat cu mâna goală din Horezu. Primarul i-a oferit acestuia, dar şi celorlalţi membri ai delegaţiei, farfurii pictate cu simbolul localităţii, Cocoşul de Hurez.
Prânz cu oamenii de afaceri
Ultima parte a vizitei a fost reprezentată de o vizită la Combinatul Oltchim. Aici, premierul a fost aşteptat de conducerea fabricii, în frunte cu managerul general, Constantin Roibu. Premierul a avut ocazia să afle chiar din gura directorului societăţii amănunte legate de evoluţia acestei societăţi etalon a judeţului Vâlcea şi s-a bucurat să afle că în ultimii 15 ani, Oltchim a cunoscut o dezvoltare fără precedent în industria românească de profil. Au urmat vizite în diferite secţii ale combinatului, premierul neputându-se opri să nu-l felicite pe managerul general Constantin Roibu pentru modul în care a reuşit să gestioneze o societate de un asemenea calibru.
Vizita de la Oltchim s-a încheiat cu un prânz de afaceri, în compania unor importanţi oameni de afaceri vâlceni, printre care s-au numărat Dumitru Crăciunescu, Nicolae Sofianu şi Dan Dragomir. Premierul a aflat de la aceştia problemele cu care se confruntă zi de zi şi a promis că va face toate eforturile pentru ca după 1 ianuarie 2007 România să ofere un cadru mai prietenos pentru investitori.
Privatizarea Oltchim s-ar putea realiza cu capital autohton
Înainte de a participa la câteva întâlniri cu conducerea Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PNL, premierul Călin Popescu Tăriceanu a participat şi la o scurtă conferinţă de presă, organizată la sediul Consiliului Judeţean. Impresionat de vizita făcută la Oltchim, premierul a declarat: „Am vizitat un combinat care reprezintă un punct forte al judeţului. În jurul său gravitează toate celelalte societăţi şi de aceea lucrurile trebuie să meargă cât mai bine. Deşi acest combinat realizează profit, nu consider că trebuie să se afle în continuare în proprietatea statului. Trebuie să gândim un proces de privatizare care să dea posibilitatea capitalului românesc să controleze o parte din economia românească. Vreau ca o parte din economie să aibă în vedere atragerea şi fructificarea capitalului românesc, nu numai a celui străin, aşa cum s-a întâmplat până acum”.
Premierul a tras şi câteva concluzii generale legate de vizita în judeţul Vâlcea: „Am văzut lucruri interesante. Se vede că economia merge bine, dar nu sunt încă nemulţumit, pentru că se poate realiza mult mai mult. Mai avem mult de muncă, pentru că nevoile sunt uriaşe, la nivelul întregii ţări. Dau asigurări că muncind la fel, România va putea recupera într-un timp scurt decalajul care o desparte de Uniunea Europeană”.
Tăriceanu a anunţat că guvernul pe care-l conduce are în plan introducerea în această iarnă a unei subvenţii dedicate celor care folosesc încălzirea pe bază de lemne şi cărbune. Această subvenţie se va cifra la o sumă cuprinsă între 300 şi 700 mii lei, în funcţie de venitul fiecărei familii. Proiectul de act normativ va fi susţinut de Ministerul Administraţiei şi Internelor, precum şi de cel al Muncii şi se va referi la perioada 1 noiembrie 2006 – 1 martie 2007.
Premierul îşi păstrează preţuirea pentru Leonard Orban
În privinţa ultimelor dezvăluiri, care scot la iveală faptul că viitorul comisar UE Leonard Orban ar fi cumpărat in anul 2004 de la Petre Marian Miluţ două apartamente la preţ subevaluat premierul a spus că îşi păstrează în continuare preţuirea pentru cel care a fost propus să ocupe area primul post de comisar european din partea României. „Eu nu sunt agent imobiliar şi nu ştiu dacă au fost subevaluate sau nu. Cred că nu este bine să ne hazardăm în asemenea afirmaţii. Dacă mă uit unde stă în prezent viitorul comisar european aş spune că este un om care a înţeles să-şi facă datoria cu onestitate.” – a spus premierul Călin Popescu Tăriceanu.
Emiliam Frâncu nu va fi sancţionat pentru că l-a înjurat pe premier
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a spus, de asemenea, că nu îl va sancţiona sau exclude din partid pe preşedintele PNL Vâlcea, Emilian Frâncu pentru faptul că l-a înjurat, deoarece sancţiunile se dau în PNL numai pentru încălcarea regulilor, nu pentru vorbe. „Toţi cei din PNL nu au venit aici pentru persoana mea şi domnul Frâncu nu a suferit sancţiuni pentru ceea ce a spus. Sancţiunile se dau pentru încălcarea regulilor partidului.” – a spus premierul. Declaraţia vine după ce în presa centrală a apărut înregistrarea electronică în cadrul căreia Emilian Frâncu îşi exprima „plăceri de tip MISA” la adresa premierului Tăriceanu, în cadrul unei convorbiri telefonice cu Ludovic Orban.
Octavian HERŢA şi Anda VLAD