Camerele video i-au băgat în sperieţi pe hoţi
Munca poliţiştilor de la Biroul Transporturi Vâlcea s-a uşurat simţitor în ultimele săptămâni datorită faptului că în Staţia CFR Râmnicu Vâlcea au fost montate camere de supraveghere video. Numărul hoţilor este acum mai mic, ba chiar şi al „naşilor” care încasează bani la negru.
Imagini stocate în calculator
Camerele de luat vederi din gară monitorizează orice mişcare, atât traficul de călători de pe peron, cât şi sala de aşteptare sau restaurantele din zonă. Imaginile filmate ajung apoi la dispeceratul de serviciu. Toate imaginile sunt înregistrate în memoria calculatorului şi sunt păstrate câteva săptămâni, pentru a fi folosite în caz de nevoie. În acest fel s-au împuţinat şi infractorii care se aciuau de obicei în barurile din zonă şi care au acum teamă de „big brother”. „Imaginile ne ajută foarte mult în cazuri de furturi, violenţă sau tâlhărie. Am avut recent un caz de violenţă, în care un bărbat a fost bătut de alţi doi, iar victima a ajuns la spital cu fractură de mandibulă. Camerele au fost montate cu ajutorul unor sponsori.” – spune comisarul-şef Vasile Florica, şeful Poliţiei Transporturi Vâlcea.
Infracţiuni rezolvate cu rapiditate
Infracţiunile constatate acum de poliţiştii de la Transporturi sunt şi ele rezolvate mult mai repede. „Ultimele furturi de bagaje şi de telefoane mobile au fost rezolvate în câteva zile.” – a mai spus şeful Poliţiei Transporturi. În ultima săptămână poliţiştii de la Transporturi au patrulat în 48 de trenuri şi au verificat 25 de Staţii C.F. Au fost depistaţi astfel 209 călători frauduloşi, care au fost nevoiţi să plătească taxe şi suprataxe în valoare de 797,8 lei. De asemenea, au fost legitimate 117 persoane, dintre care opt au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 2300 de lei. „Acum infracţiunile sunt mai puţine, deoarece, cu ajutorul camerelor putem supraveghea mai uşor zona gării. Cu ajutorul lor am rezolvat până acum patru cazuri cu autori necunoscuţi, iar al cincilea este în curs de soluţionare” – a mai spus comisarul Florica. Luna aceasta camerele de luat vederi au fost împuţinaţi şi vagabonzii care îşi făceau veacul prin gară. Poliţiştii au descoperit astfel o femeie de 43 de ani, din Albeşti – Argeş, Rozica S, care era bolnavă psihic şi le-a spus poliţiştilor că mergea la Bucureşti, pentru a da examen la medicină veterinară. De asemenea, o minoră de 11 ani din Câineni a fost internată la un centru de plasament, după ce a fost văzută în mai multe rânduri consumând alcool pe peron. „Fata nu mai are părinţi, ambii fiind decedaţi, iar fraţii ei sunt clienţi mai vechi ai noştri, care au fost cercetaţi pentru mai multe furturi din locuinţe şi din auto.” – a mai spus comisarul Florica.
Mai multe cazuri de distrugere în trenuri
Camerele de luat vederi din gară nu au rezolvat însă şi problema distrugerilor tot mai numeroase din trenuri. În general, în aceste cazuri sunt amendaţi părinţii, în locul odraslelor care aruncă cu pietre în trenuri sau distrug banchetele din compartimente. Tot mai multe trenuri, atât de călători, cât şi de marfă sunt luate în vizor de infractori, dar şi de copiii care aruncă „în joacă” cu pietre în ferestrele vagoanelor. Ultimele incidente de acest fel înregistrate la poliţie au fost la Ioneşti şi Şirineasa. Alţi minori, care au fost instituţionalizaţi au fost prinşi după ce au spart geamurile unui canton CFR şi au pus bolovani pe şinele de cale ferată. „În ultima perioadă ne confruntăm şi cu fapte mult mai grave. Actele de vandalism s-au înmulţit. Se fură şi componente de la şinele de cale ferată În apropierea staţiei Drăgăşani mai mulţi romi au furat contraşină de cale ferată, producând mari pagube, iar acum sunt cercetaţi în libertate” – mai spune şeful Poliţiei Transporturi.
Furturile de cărbune din vagoane – la ordinea zilei
De asemenea, se fură pe bandă rulantă cărbune din vagoanele de tren staţionate. Acest gen de fapte sunt comise în special pe ruta Băbeni – Alunu. Pentru a preveni actele de vandalism, poliţiştii de la Transporturi s-au gândit să organizeze şi o campanie de informare şi educare în şcoli, printre elevi.