70.000 de copii ÔÇô la şcoală din această săptămână

0
91

70.000 de copii – la şcoală din această săptămână

Aproximativ 70.000 de copii din Vâlcea au început săptămâna trecută noul an şcolar. Şcolile din mediul urban arată destul de bine, dar în cele de la ţară situaţia nu este la fel de « roz ». Multe dintre unităţile şcolare nu au primit nici până acum aviz sanitar de funcţionare, iar altele s-au desfiinţat din cauza… lipsei de elevi. Toate unităţile funcţionale din judeţ şi-au deschis porţile în prima zi de şcoală.

Profesorii vâlceni – prezenţi la mitingul de la Bucureşti

Bucuria începutului de an şcolar a fost totuşi umbrită de mitingul de protest al reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, care au cerut în Piaţa Revoluţiei din Bucureşti rezolvarea problemelor angajaţilor din sistemul educaţional şi ale personalului auxiliar. Din Vâlcea au fost prezenţi la miting 50 de profesori. În rest deschiderea anului şcolar a decurs normal, doar câţiva profesori fiind în grevă.

Aviz sanitar pe ultima sută de metri

Cu puţin timp înainte de începerea şcolii alte 24 de unităţi de învăţământ vâlcene au obţinut avizul sanitar de funcţionare. Până la data de 1 septembrie inspectorii sanitari vâlceni au controlat 481 de unităţi şcolare, dintre care numai 172 au fost autorizate sanitar, dar în ultima săptămână 56 de unităţi de învăţământ au mai fost controlate, 24 dintre acestea primind avizul sanitar de funcţionare. Printre şcolile care nu au obţinut aviz se numără o unitate din comuna Pietrari, şcolile şi grădiniţele din Feţeni şi Lespezi – cartier Goranu, Şcoala cu clasele I-IV Robeşti, o şcoală din Drăgăşani al cărei tavan stătea să se prăbuşească, Şcoala nr.4 din Boişoara, unde pereţii erau mucegăiţi, precum şi Şcoala generală din satul Negruleşti, unde mobilierul era foarte vechi şi nu exista nici o sursă de apă potabilă. La acestea se adaugă Şcoala din Balota, unităţi la care s-au constatat nereguli. Peste 200 de unităţi de învăţământ nu au însă nici până acum autorizaţie de funcţionare, din totalul de 774 existente în judeţ.  Maria Murăruş, medic în cadrul Biroului de Igienă Şcolară al Inspecţiei Sanitare de Stat spune că în judeţ sunt foarte multe şcoli în care nu s-au mai făcut reparaţii de foarte mulţi ani, iar clădirile stau să cadă. „Multe şcoli care arată rău au solicitat anul acesta autorizaţii, dar acestea nu pot fi eliberate, pentru că nu au condiţii.” – a declarat medicul. Pe lângă zecile de şcoli şi grădiniţe care nu au autorizaţii sanitare de funcţionare se află şi două licee, unde vor învăţa aproximativ 600 de elevi, şi un internat. Liceele respective nu au avize de câţiva ani, pentru că nu au apă, mobilier, uşile nu se închid, sobele sunt vechi de o jumătate de secol, iar pardoseala este găurită. Liceele Teoretice din localităţile Lădeşti şi Măciuca şi internatul Grupului Şcolar din Berbeşti nu au aviz sanitar pentru că nu au apă curentă, mobilier corespunzător şi nu respectă normele igienico-sanitare. Controalele la şcoli continuă până la data de 15 septembrie.

Şcoală desfiinţată din cauza lipsei elevilor

Începând cu data de 15 septembrie şcoala din comuna Lespezi se desfiinţează, din cauza numărului prea mic de elevi. Până la sfârşitul anului trecut, în şcoala respectivă nu învăţau decât … opt copii, doi în clasa I, doi în clasa a II –a, trei în clasa a III –a şi unul singur în clasa a IV–a. Pentru ca şcoala să funcţioneze normal ar trebui să aibă cel puţin 10 copii la fiecare început de an. În acest an nu s-a înscris însă nici un copil la unitatea respectivă. În acelaşi timp s-a desfiinţat şi grădiniţa care funcţiona lângă şcoală, din acelaşi motiv. Copii care învăţau până acum la Lespezi vor fi mutaţi la şcoala cu clasele I–VII Goranu, iar transportul va fi asigurat cel mai probabil de Primăria Râmnicu Vâlcea.

Catedrele din învăţământ au fost ocupate

Toate catedrele din învăţământ au fost ocupate. Aproximativ 400 de posturi vacante au fost repartizate la şedinţa publică organizată în prima săptămână a lunii septembrie. Posturile au fost oferite candidaţilor care au susţinut concursul naţional unic din 2006, apoi din 2005, din 2004, apoi suplinitorilor calificaţi, pensionarilor şi abia apoi suplinitorilor necalificaţi, în ordinea descrescătoare a mediilor obţinute la testarea judeţeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.