La Mănăstirea Cozia s-au sărbătorit
620 de ani de la înscăunarea lui Mircea cel Bătrân
Sâmbătă, la Mânăstirea Cozia din Călimăneşti s-au sărbătorit 620 de ani de al înscăunarea lui Mircea cel Bătrân ca domnitor. Anul acesta este considerat de altfel „Anul Cultural Mircea cel Bătrân”. La manifestările de la Călimăneşti au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii, istorici, academicieni, directori ai direcţiilor judeţene pentru cultură din Argeş, Gorj, Olt, Giurgiu, Vâlcea, feţe bisericeşti, politicieni. Manifestările aniversare au debutat de la 31 ianuarie cu momentul comemorării voievodului. Un alt moment aniversar a celebrat data sfinţirii mânăstirii Cozia, la 18 mai 1388 şi documentul cancelariei domneşti, care atesta pentru prima dată localităţile Călimăneşti şi Râmnic (20 mai 1388). Manifestările de la Călimăneşti au fost organizate de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) Vâlcea şi Mănăstirea Cozia, în parteneriat cu Episcopia Râmnicului, Primăria Călimăneşti, Biblioteca Judeţeană, Muzeul Judeţean Vâlcea şi Teatrul Municipal “Ariel”.
Anul cultural Mircea cel Bătrân
Anul cultural "Mircea cel Bătrân – 620 de ani de la Înscăunarea pe Tronul Ţării Româneşti" a debutat la data de 31 ianuarie a.c., când s-a comemorat împlinirea a 588 de ani de la trecerea în nefiinţă a domnitorului. Patru zile mai târziu, autorităţile au pregătit un praznic în memoria datei de 4 februarie 1418 când Mircea cel Bătrân era adus la Cozia şi înmormântat aproape de "oraşul domniei sale" – Râmnicu Vâlcea, în "cea mai frumoasă dintre ctitoriile sale". Mircea cel Bătrân a fost omagiat şi la data de 20 mai a.c., cu prilejul sărbătoririi primei atestări documentare a localităţilor Călimăneşti şi Râmnicu Vâlcea, în documentele domnitorului evenimentul de sâmbătă reprezentând punctul culminant al manifestărilor desfăşurate sub acest generic. Manifestările au început în jurul orei 9.30, printr-o slujbă de comemorare, oficiată de un sobor de 12 preoţi, în frunte cu PS Gherasim, episcopul Râmnicului.
Actorii Teatrului Ariel l-au interpretat pe Mircea
Cu ocazia ceremoniei de la Cozia, Florin Epure, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Vâlcea i-a înmânat stareţului acestei mănăstiri, părintele arhimandrit Vartolomeu Androni o diplomă de excelenţă. Distincţia a fost acordată "pentru devoţiunea remarcabilă pusă în slujba strălucirii peste veacuri a nepreţuitei moşteniri lăsată poporului român de domnitorul Mircea cel Bătrân şi pentru contribuţia cu totul deosebită la reuşita manifestărilor spirituale, ştiinţifice şi artistice consacrate în anul 2006, personalităţii prodigioase a marelui voievod şi locului de prim rang pe care îl ocupă în istoria românilor, reunite sub genericul anului cultural Mircea cel Bătrân." Programul de la Cozia a fost încheiat de către trupa Teatrului Municipal Ariel din Râmnicu Vâlcea care a înfruntat ploaia şi frigul pentru ca Mircea cel Bătrân să mai poată scoate o dată sabia peste supuşi şi duşmani, în curtea ctitoriei sale. Mircea cel Bătrân a fost interpretat de Alin Holcă, iar Tânărul Domn de Vlad Emanuel Popescu. Manifestările de sâmbătă, 23 septembrie a.c. au continuat în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene "Antim Ivireanul" din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu ceea ce s-a vrut a fi un simpozion comemorativ, cu genericul "Io Mircea, mare voievod şi domn". Deşi iniţial, spaţiul alocat discuţiilor era de trei ore, în intervalul 16.00 – 19.00, dezbaterile s-au încins până în apropierea orei 20.00.