Minoră cu SIDA prinsă la produs pe Valea Oltului
Valea Oltului rămâne o pepinieră pentru prostituatele atât din judeţul Vâlcea cât şi pentru cele venite în principal din oraşele din Moldova. Parcările în care înoptează camionagii turci atrag ca un magnet femeile tinere, dornice de a câştiga câţiva “verzişori” vânzându-şi trupul. Joi, la sediul IPJ Vâlcea a avut loc o conferinţă de presă în care a fost prezentat cms. şef Nicolae Sărdărescu, în calitate de nou inspector şef adj. al instituţiei. “Operaţiunea Dragobetele”, de identificare a prostituatelor de pe Valea Oltului a stârnit oarecare mânie în rândul conduceri poliţiei, şi asta pentru că jandarmii vâlceni au invitat presa la un o acţiune care a avut un foarte mare impact mediatic. Pusă în discuţie lipsa de colaborare între cele două instituţii ale Ministerului de Interne, în cele din urmă subiectul a fost unul trecut la rubrica “diverse”, planul de colaborare pe viitor între jandarmi şi poliţişti fiind considerat ca fiind pe drumul cel bun.
„Discurs“ poliţist despre…păsările de noapte
Cms. Nicolae Sărdărescu a prezentat jurnaliştilor câteva din culisele “păsărilor de noapte” care îşi au cuibul pe Valea Oltului: “Prostituţia şi proxenetismul este un flagel, nu de ieri de azi. Faptul că judeţul Vâlcea este traversat de drumul E 81 este un mare dezavantaj, aici existând multe parcări şi localuri. Din 2005 şi pe primele luni ale lui 2006 au fost organizate 61 de acţiuni pe DN 7, E 81, în care au fost depistate 69 de prostituate. Toate au vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani. Am dat 220 de amenzi, în valoare totală de 3 miliarde lei, iar în judecată au fost trimise 11 prostituate şi 3 proxeneţi”, a spus cms. şef Sărdărescu. Cele mai active “păsări de noapte” sunt Maria Băloi (37 ani), din Brezoi, mamă a unui copil de şapte ani şi care este “veterană” pe Valea Oltului, fiind nelipsită de şase ani încoace; Mihaela Surubar (26 ani), din Bacău, practicantă fruntaşă de 4 ani încoace, Florina Meidan (22 ani), din Rm. Vâlcea şi Corina Geacarel (34 ani), din Călimăneşti, acestea “prestatoare fruntaşe” de cinci ani încoace. “Niciuna dintre prostituatele pe care le găsim pe Valea Oltului nu are mai mult de opt clase primare. Majoritatea sunt mame ale unor copii şi vin să se prostitueze cu acordul soţilor. Unele dintre ele au însumat amenzi de 60-70 milioane lei. Cam de 6-7 ani încoace sunt aceleaşi care pot fi găsite în prezenţa străinilor. Mai greu este însă să faci dovada că se prostituează, ceea ce înseamnă că trebuie să le prinzi în flagrant”, a spus ofiţerul. Printre arestaţi se află şi un proxenet, Maurăr Ursu (37 ani), din Racoviţa, un bărbat care avea ca îndeletnicire confecţionarea de mături şi coşuri, dar care neavând destui bani să-i crească pe cei cinci copii ai concubinei a devenit… peşte. “Maurăr, care acum a fost arestat, a intrat în legătură cu o tânără din Orăştie, în vârstă de 26 de ani, care şi ea avea un copil de un an şi două luni, cu un alt bărbat. Vâlceanul a luat-o în gazdă la locuinţa concubinei lui şi a trimis-o la produs. Timp de şapte luni cât a stat la el, a obligat-o să-i dea sume de bani cuprinse între 20 şi 50 de euro zilnic. Femeia a reuşit să scape şi ne-a anunţat. Noi am internat-o cu copilul într-un centru de minori”, a spus cms. Sărdărescu.
Război declarat prostituţiei
Răspândirea de către prostituate a bolilor cu transmisie sexuală este un alt subiect extrem de sensibil, care ar putea să dea fiori oricărui bărbat care încearcă plăcerile fructului oprit. “La Drăgăşani-Vâlcea, am avut o minoră, în vârstă de 16 ani, care bolnavă fiind de HIV/SIDA, practica prostituţie pe Valea Oltului. În trei zile am căutat-o şi am găsit-o, după care am internat-o într-un centru de minori”, ne-a spus cms. şef Sărdărescu. La conferinţa de presă organizată joi au participat şeful IPJ Vâlcea, cms. şef Adrian Cazan, cms. Florian Marin, celălalt adjunct al inspectorului şef şi scms. Marcel Sărdaru, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Eradicarea prostituţiei nu este un ţel în sine al poliţiştilor vâlceni, aceştia fiind conştienţi că cea mai veche meserie din lume nu va dispărea cu una cu două. Reducerea însă a fenomenului este un scop care poate fi realizat. Întrebat cum se poate face acest lucru, cms. şef Sărdărescu a spus sec: “Acţiuni permanente pentru identificarea prostituatelor, să colaborăm cu alte instituţii pentru rezolvarea problemelor sociale astfel încât să asigurăm mijloacele de existenţă ale acestor persoane (la două dintre ele chiar am găsit soluţii), amenzi mult mai mari şi nu în ultimul rând legiferarea prostituţiei, pentru că numai aşa putem să avem control asupra fenomenului”.