Cele mai multe incendii din Vâlcea se produc din cauza neglijenţei

0
76

Cele mai multe incendii din Vâlcea se produc din cauza neglijenţei
 
Cele mai multe incendii din judeţul Vâlcea se produc din cauza neglijenţei oamenilor care dau foc resturilor menajere, furajelor sau vegetaţiei uscate din gospodării, după care nu mai pot controla incendiile. În această perioadă incendiile produse din neglijenţă sunt la ordinea zilei.
 
Au fost înregistrate nai multe incendii la vegetaţie sau pădure
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” a intervenit în luna martie pentru stingerea a cinci incendii de acest fel. Unul dintre ele a fost produs la un adăpost de animale cu fânar, un altul la o magazie, iar trei la vegetaţie uscată (iarbă uscată, mărăciniş sau viţă de vie. Serviciile publice voluntare pentru situaţii de urgenţă au luat de asemenea măsuri pentru stingerea a 10 incendii la vegetaţie uscată sau pădure. Ultimul eveniment de acest fel a fost incendiul produs la Drăgăşani, în urma căruia au ars câteva hectare de viţă de vie şi vegetaţie. Câţiva copii care s-au jucat cu focul au declanşat ieri un incendiu de proporţii la o plantaţie de viţă e vie de la Drăgăşani. Incendiul s-a extins în zona „Dealul Viilor” pe proprietăţile a doi localnici: Gheorghe Uţă şi Alexandru Marinescu. Drăgăşenenii au chemat pompierii, dar până la venirea acestora arsese deja vegetaţia de pe aproximativ 1, 5 hectare de teren, cu viţa de vie cu tot. „Cauza probabilă de aprindere, stabilită în urma cercetărilor preliminarii pare a fi jocul unor copii cu focul, care a  dus la aprinderea ierbii. Pentru stingerea acestui incendiu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea a lucrat în colaborare cu elevi şi cadre din cadrul Şcolii de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”  din Drăgăşani.” – a declarat locotenentul Cătălin Popescu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
 
Femeie moartă în urma unui incendiu
 
Din nefericire incendiile din ultimele zile au făcut şi victime. O femeie în vârstă de 57 de ani, Niculina Gijgar a fost descoperită moartă în comuna verguleasa, judeţul Olt după ce casa în care locuia a fost cuprinsă de flăcări. Pentru stingerea incendiului izbucnit în ziua de 28 martie au intervenit pompierii vâlceni de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Magheru”. Casa de locuit, aparţinând lui Vasile Gojar arsese aproape în totalitate. Valoarea pagubelor materiale este de aproximativ 6.000 de lei. Cauza incendiului este cel mai probabil un scurtcircuit electric datorat izolaţiei necorespunzătoare a conductorilor electrici.
 
Incendiu provocat intenţionat la Mateeşti
 
În comuna Mateeşti poliţiştii au demarat o anchetă pentru depistarea autorului unui incendiu de proporţii provocat în ziua de 29 martie de o persoană necunoscută. Noaptea, la ora 2.00 localnicii au observat că ardea un depozit de furaje care îi aparţine lui Gheorghe Codrescu, din localitate. Până la venirea pompierilor a ars atât depozitul, cât şi aproximativ trei tone de furaje, care se aflau în interior. De asemenea focul s-a extins şi la casa învecinată, unde s-au degradat câteva bunuri şi o parte din acoperiş. Valoarea pagubelor este de 6.000 de lei, iar a bunilor salvate de pompieri de aproximativ 20.000 de lei. Din primele cercetări pompierii au stabilit că cineva dăduse foc intenţionat magaziei, astfel că autorul este căutat în continuare de anchetatori.                                                                         
Fumătorii sunt un pericol pentru păduri
     În perioada următoare pompierii vâlceni se aşteaptă la mărirea numărului de incendii care se produc din cauza neglijenţei sau a acţiunii intenţionate. Cele mai periculoase evenimente de acest gen sunt incendiile de pădure sau la gospodăriile oamenilor. De aceea vâlcenii sunt sfătuiţi să îşi stabilească locuri speciale pentru depozitarea resturilor vegetale sau deşeurilor, unde acestea să poată fi arse sub supraveghere. “Arderea resturilor se face de preferinţă pe timp de zi, în prezenţa membrilor serviciilor publice voluntare pentru situaţii de urgenţă. Nu este bine să fie arse resturi vegetale când este vânt, iar în timpul arderii trebuie să aveţi la îndemână, mijloace de primă intervenţie (sape, lopeţi, bidoane cu apă, etc.). Nu fumaţi, nu faceţi focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de litiera pădurii şi nu aruncaţi ţigările, chibriturile sau lumânările aprinse. Copiii este bines ă fie atenţionaţi cu privire la interdicţia utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti sau a depozitelor de furaje, pe terenuri virane acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când acestea sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu (sonde de extracţie a ţiţeiului şi gazelor naturale ş.a.), iar Vetrele de foc trebuie stinse complet cu apă sau acoperire cu nisip.” – a precizat locotenentul Cătălin Popescu, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.