Uzina veche a USG va fi vândută la fier vechi

0
84

Uzinele Sodice vândute la fier vechi 

• „Performanta“ directorului Florin Bălan: acesta speră să obţină din operatiunea de dezafectare între două şi patru milioane euro

 În maxim un an de zile, uzina veche aparţinând Uzinelor Sodice Govora va fi demolată. În acest sens va fi organizată o licitaţie pentru vânzarea fierului obţinut din dezafectarea instalaţiilor. Cu banii obţinuţi, conducerea societăţii va mai astupa din găurile USG. Cei care administrează în prezent uzinele speră să obţină măcar două milioane de euro după vânzarea fierului vechi. 

Dezafectare

Informaţia a fost confirmată în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc în data de 8 februarie, la USG, de către directorul general al societăţii, Florin Bălan. Acesta a precizat că dezafectarea a fost aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor şi va dura circa un an de zile. Proiectul privind dezafectarea a fost realizat de SC Proiect SA şi a costat sub 40.000 euro. Licitaţia pentru adjudecarea proiectului a fost organizată la sfârşitul lunii noiembrie 2005. „Sperăm să obţinem măcar două milioane de euro din această dezafectare. Nu este exclus însă să obţinem chiar 4 milioane de euro; vom vedea după licitaţie”, a declarat Florin Bălan.
 

A crescut producţia

Conducerea USG a scos în evidenţă şi evenimentul produs în urmă cu circa două săptămâni, mai exact activarea calcinatorului cu aburi. Acesta este construit în 1974 şi este produs aproape în totalitate de către specialişti români. Calcinatorul produce 300 tone de sodă calcinată uşoară pe zi şi a condus la creşterea substanţială a producţiei USG.

 CET Govora vrea eficientizarea USG

La conferinţa de presă a participat şi directorul economic din cadrul SC CET Govora SA, Dumitru Lepădat. Acesta şi-a exprimat cu claritate punctul de vedere în legătură cu posibila reprivatizare a USG, care ar trebui să se producă în cursul acestei primăveri. „Interesul CET este ca USG să devină o societate profitabilă, ceea ce înseamnă ca producţia să crească la 500.000 tone de sodă pe an iar investiţiile să se cifreze la circa 25-30 milioane euro în 3-4 ani. Noi ne-am dori să rămânem acţionari la USG, dar asta ar însemna să facem investiţii. Corect este ca investiţiile să fie făcute de cei care vor achiziţiona USG. Experienţa BegaCom trebuie să ne ajute să nu greşim în continuare. (…) Noi trebuie să avem garanţia primirii banilor. Nici până azi AVAS nu ne-a garantat primirea ajutorului de stat de 326 miliarde lei. Am trimis la AVAS o scrisoare în acest sens iar până în data de 12 februarie trebuie să primim răspunsul. În funcţie de acesta, vom lua şi noi o decizie. Nu excludem nici scoaterea la licitaţie a acţiunilor pe care le deţinem la USG”, a spus Lepădat. Acesta a mai precizat că CET poate acorda o eşalonare USG pe o perioadă de 4-5 ani, în vederea stingerii datoriei uriaşe pe care această societate o are la CET Govora. Dumitru Buşe, preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea a spus că: „La USG lucrurile încep să meargă, ceea ce este o dovadă că se poate. USG nu sunt Cenuşăreasa nimănui, nu trebuie să stea cu mâna întinsă în stânga şi-n dreapta. USG trebuie să trăiască pe propriile picioare”.

• Octavian HERŢA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.