Cod Roşu la Ocne

0
69

De sărbători,

Ocnele Mari – în pericol de scufundare

• Localnicii au trăit cu frica în sân de sărbători

 Începând de viner i la Ocnele Mari s-a declanşat „Codul Roşu”, ceea ce însemna că pericolul de inundare a oraşului a fost maxim. Începând cu ora 6.00 a zilei de 23 decembrie prefectul judeţului Vâlcea, Anuţa Handolescu a decis declararea codului roşu în câmpul II de sonde Ocnele Mari, ca urmare a unirii tuturor conurilor de surpare din 2001, 2004 şi 2005. La ora 5.00 au fost activate Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Ocnele Mari. De asemenea a fost anunţat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. 

Localnicii de la Ocne nu au avut parte de sărbători

Prefectul Anuţa Handolescu a dispus încă de săptămâna trecută aplicarea măsurilor corespunzătoare codului roşu, din Planul de măsuri anexă la Ordinul Prefectului nr.258/11.05.2005 pentru gestionarea situaţiei create în Câmpul II de sonde Ocnele Mari. Printre acestea este prevăzută şi măsura evacuării populaţiei din zonă. Oamenii au fost atenţionaţi încă de dimineaţă, de la ora 6.00 să se pregătească de evacuare, dar cea mai mare parte dintre ei au refuzat categoric la început să îşi părăsească locuinţele în ajun de Crăciun. În cursul dimineţii autorităţile au intenţionat să treacă efectiv la evacuarea localnicilor. „Oamenii nu prea au vrut să iasă din case în ajun de Crăciun. Spun că în caz de pericol ştiu ei ce să facă, se urcă pe dealurile din jur.” – a declarat colonelul Adrian Mesescu, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Se estima că ar fi trebuit mutate cam 200 de persoane. Doar 15-20 dintre ele au fost, însă de acord să plece din case, dar numai după ce prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu a mers personal pentru a vorbi cu ei. „Noi am mai făcut o evacuare de acest gen la ultima deversare şi este normal ca oamenii să nu vrea să plece din case în ajun de Crăciun. Cred că trebuie să găsim o soluţie definitivă de strămutare a lor din această zonă. Le-am promis că după 15 ianuarie voi lua măsuri pentru a încerca rezolvarea situaţiei” – a declarat şi prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Codul Roşu cuprinde măsurile care pot fi luate în caz de pericol extrem şi înseamnă intrarea într-o fază periculoasă a proceselor care afectează stabilitatea cavernei. „S-a deversat saramură, necontrolat, cu un debit estimat de 4-5 metri cubi pe secundă. Hidroelectrica acţionează pentru asigurarea diluţiei saramurii care ajunge în Olt prin Pârâul Sărat. În ajunul Crăciunului sinistraţii de la Ocnele Mari s-au întors la casele lor. În seara de vineri s-a reuşit în cele din urmă golirea digului de retenţie care le ameninţa casele. Singura măsură care a avut efect în acest caz a fost cea a spargerii digului pe ambele părţi, pentru evacuarea saramurii. Măsura a fost luată în ultimul moment, când deja se observase o slăbire a digului în partea centrală şi exista pericolul ca acesta să cedeze. Sărbătorile nu au fost unele fericite pentru localnici, care se simt şi acum ameninţaţi de saramură. „Noi aşa trăim de patru ani, iar ceea ce s-a întâmplat acum nu ne cade bine deloc, mai ales că este de sărbători.” – spunea o femeie.

 Digul de retenţie a fost spart în două locuri

Oamenii au trăit clipe de încordare maximă vineri în jurul orei 10.00 când s-a observat că prin digul de retenţie a saramurii, care se umpluse aproape complet încă de dimineaţă începuse să curgă apă, iar malurile de pământ alunecau şi ele. În acelaşi timp, cu fiecare oră care trece peisajul de la Ocnele Mari se modifică încontinuu, deoarece începuse să se surpe şi peretele cavernei de saramură. În cazul în care cele două lacuri – cel format în cavernă şi cel din spatele digului de retenţie s-ar fi unit dezastrul ar fi fost total. Acest lucru a făcut autorităţile locale să ia măsuri drastice, respectiv de spargere a digului de retenţie pe ambele părţi laterale, pentru scurgerea saramurii. În acest sens au acţionat timp de aproape trei ore mai  multe utilaje. În jurul orei 14.30 saramura a început să se scurgă şi prin cele două spărturi făcute în dig. Cel mai mare pericol rămâne însă acela ca peretele cavernei să cedeze, iar saramura strânsă în lac să ajungă tot în digul de protecţie, a cărui parte centrală este deja slăbită. Prima măsură, care s-a dovedit însă ineficientă a fost aceea de a fi căraţi în zonă saci cu nisip de către armată. Militarii s-au chinuit mai multe ore să care nisip, dar era nevoie de şase oameni pentru a căra un sac pe dig, timp în care saramura îşi făcea din ce în ce mai mult loc prin spărturile create. În scurt timp toată lumea şi-a dat seama însă că sacii nu ajutau cu nimic. Saramura din Pârâul Sărat este deversată în prezent direct în Olt. Mădălin Mihailovici, directorul Direcţiei Generale Apele Române a spus însă că în barajele de pe Olt, mai ales în lacul Vidra este încă destulă apă pentru a dilua saramura.

 Sinistraţii pot fi cazaţi la Unitatea militară de la Vlădeşti

În cazul în care vor mai fi înregistrate astfel de fenomene periculoase sinistraţii pot fi cazaţi la fosta unitate militară de la Vlădeşti. „Nici un om nu a ajuns până acum la unitate, deşi suntem pregătiţi să-i primim. Avem deja pregătit un pavilion de 262 de locuri, cu paturi pregătire. Mai sunt încă 300 de locuri care se pot pregăti în cel mai scurt timp. Noi am mobilizat la Ocne un detaşament de 63 de militari cu 8 camioane. Am pregătit încă trei detaşamente care pot interveni în caz de nevoie.” – a declarat colonelul Mircea Vladu, comandantul Garnizoanei şi Centrului de pregătire de geniu Panait Donici din Râmnicu Vâlcea. În zonă sunt 50 de jandarmi care asigură ordinea şi liniştea publică, împreună cu poliţiştii din localitate.

 500.000 de metri cubi de saramură – scurşi din cavernă

Specialiştii au apreciat că de la începutul operaţiunii de prăbuşire controlată din cavernă s-au scurs deja – mai mult sau mai puţin controlat aproximativ 500.000 de metri cubi de saramură. „Această saramură se scurgea oricum, de aceea am luat măsura să o evacuăm controlat. Problema este cu aceste bucăţi de pământ care cad în cavernă şi antrenează o cantitate mai mare de saramură.” – spunea profesorul Florian Zamfirescu. Prefectul de Vâlcea, Anuţa Handolescu nu a reuşit să-i convingă pe oameni să iasă din casele lor decât promiţându-le că va cere atât preşedintelui României, cât şi primului ministru declanşarea unei anchete cu privire la situaţia de la Ocnele Mari. Sinistraţii nu au avut, însă nici în acest an parte de sărbători, deşi şi le-au petrecut până al urmă în casele lor. Unii abia dacă aveau ce pune pe masă. „Ce să facem, abia am făcut un cozonac, ceva. Nu ne-am mai gândit la altceva decât să avem haine groase pe noi, să putem pleca în caz că se întâmpla ceva” – a spus plângând o localnică.

 Casa unui localnic a luat foc în timpul alarmei

Casa unui localnic din Ocne a luat foc chiar în timpul alarmei. Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au fost chemaţi vineri, la ora 0625 pentru a stinge  un incendiu la casa lui Gheorghe Cotălău, de pe strada  Alexandru Ioan Cuza. „Până la lichidarea incendiului a ars suprastructura din lemn a casei pe aproximativ 50 de metri pătraţi. Valoarea pagubelor se ridică la aproximativ 9.000 de lei, iar a bunilor salvate la aproximativ 20.000 de lei. Am reuşit să salvăm restul construcţiei şi a bunurilor din aceasta, precum şi bucătăria de vară aflată în prelungirea casei. Cauza probabilă de aprindere stabilită în urma cercetărilor preliminarii a fost coşul de fum deteriorat.” – a precizat locotenentul Cătălin Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea.
 
Oamenii şi autorităţile pot doar să se roage

În acest moment situaţia pare să fi reintrat în cursul normal, dar scurgerea de saramură de vineri le-a demonstrat chiar şi autorităţilor că fenomenul nu poate fi până la urmă controlat decât în foarte mică măsură de oameni. În caz de colaps localnicii şi autorităţile nu pot face altceva decât să se roage ca natura să fie şi de partea lor. Oamenii din Ocnele Mari au figuri oarecum împăcate cu soarta. Au trecut deja prin atâtea sperieturi încât speră şi acum că valul de saramură nu va ajunge la casele lor în cazul ruperii digului sau surpării cavernei. Vineri localnicii se strânseseră în centru şi aşteptau veşti. Alţii erau îngrămădiţi în faţa vreunui televizor şi aşteptau să vadă la ştiri ce se întâmpla la câteva sute de metri depărtare de ei. Majoritatea femeilor erau însă acasă, făcând pregătiri de Crăciun. Singurul lucru anormal la fiecare casă erau maşinile, scoase în stradă şi îndreptate spre ieşirea din localitate. „Ce să facem, dacă se întâmplă ceva ori ne luăm banii pe care îi avem prin casă şi plecăm, ori,dacă nu mai avem timp alergăm pe dealul de aici, de lângă noi, cum am mai făcut şi altă dată. Sperăm să nu fie cazul să plecăm şi să lăsăm totul în voia sorţii” – spunea Ionel Nica, un localnic. În cazul în care oamenii sunt evacuaţi din zonă jandarmii au obligaţia de a le păzi casele de hoţi, precum şi bunurile din interior. Aproximativ 50 de jandarmi fuseseră mobilizaţi în zonă. Comitetul Judeţean Pentru Situaţii de Urgenţă întrunit marţi,27.12.2005, la Ocnele Mari, sub conducerea prefectului Anuţa Handolescu, a analizat prognozele specialiştilor privind evoluţia fenomenului din Câmpul II de sonde şi a decis ridicarea stării de alertă şi trecerea de la cod roşu la cod galben. Situaţia va fi permanent monitorizată de către grupul tehnic al Ministerului Economiei şi Comerţului aflat în zonă precum şi de către CLSU Ocnele Mari. Miercuri, 28 decembrie 2005, are loc o întâlnire interministerială, la nivel de secretari de stat de la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Economiei şi Comerţului, la Instituţia Prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.